Έναντι πινακίου φακής πωλήθηκε ο "Ερμής"

Άλλο ένα σκάνδαλο με εξόφθαλμες ευθύνες, κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Η υπόθεση αφορά την πώληση έναντι πινακίου φακής του αεροπλάνου «Ερμής» της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, πωλήθηκε για το ποσό των €150.000 αφού πρώτα φρόντισαν κάποιοι να το χαρακτηρίσουν ως ακατάλληλο επιχειρησιακά, για να διαπιστώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία, λίγο αργότερα, ότι η εταιρεία που το αγόρασε, το μεταπώλησε για 1εκ ευρώ.

Η εκποίηση του αεροπλάνου αποφασίστηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του 2008,

κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι το αεροπλάνο είναι παλιάς τεχνολογίας και οι δυνατότητές ήταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή του FIR Λευκωσίας. Ενόψει της παραπάνω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο του 2009 προκηρύχθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός ο οποίος τελικά ακυρώθηκε επειδή δεν υποβλήθηκαν προσφορές.

Στην συνέχεια προκηρύχθηκε και πάλι πλειοδοτικός διαγωνισμός όπου υποβλήθηκε μια προσφορά με τιμή €150.000 ποσό γιά το οποίο το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε όπως κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον μοναδικό προσφοροδότη σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής. Αστυνομίας.

Στα πορίσματα της εν λόγω έρευνας που ακολούθησαν καταγράφεται ότι η αναφορά στην πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ότι η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης του αεροπλάνου «’Ερμής» δεν υπερέβαινε τα 40 έως 50 ναυτικά μίλια και στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για εκποίηση.Από την έρευνα δεν διαπιστώθηκε συγκεκριμένη εισήγηση στην οποία να περιλαμβάνεται μια τέτοια αναφορά και συνεπώς «δεν μπορούσε να καταλογιστούν οποιεσδήποτε πειθαρχικές ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Αστυνομίας ».

Για το θέμα της πώλησης του αεροπλάνου διεξήχθη πειθαρχική έρευνα η οποία δεν κατέληξε πουθενά, αλλά, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Φιλελεύθερος από πρόσφατο έλεγχο των εγγράφων εντοπίστηκε χειρόγραφη σημείωση που περιελήφθη σε έγγραφο που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την οποίαν το αεροπλάνο δεν μπορούσε να δράσει πέραν των 40 μιλίων, οπόταν ουσιαστικά δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πτήσεις σε ολόκληρο το FIR της Λευκωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διεξήχθη, δεν είχε εντοπιστεί το άτομο που φέρεται να παραπλάνησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Το «Ερμής» είχε καθηλωθεί μόλις διαπιστώθηκε σοβαρή οξείδωση στην πτέρυγα του και σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση των ειδικών της Αστυνομίας, το κόστος επιδιόρθωσης του θα ανερχόταν περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα