Εναλλακτική της Άγκυρας η Κύπρος

Με τελεσίγραφρο καλεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν να διαλέξουν μεταξύ αυτού και του Γκιουλέν
Σε εκπόνηση σχεδίου απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και μεταφορά τους σε χώρες όπως η Κύπρος, καλούν αναλυτές στη «Wall Street Journal»

Ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες που θεωρούνται ως αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή έναντι

της Τουρκίας συγκαταλάγεται η Κύπρος, της οποίας οι αεροπορικές βάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Συγκεκριμένα σε άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο σύμμαχο», οι διεθνούς φήμης αναλυτές Steven Cook και Μιchael Koplow αναφέρουν: «Η απώλεια του Ιντσιρλίκ είναι σημαντική. Ο βομβαρδισμός του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί αμερικανική προτεραιότητα, όπως είναι και η διοχέτευση όπλων στους αντάρτες της Συρίας. Αλλά και οι δύο αποστολές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από αλλού.

Οι αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά των ΗΠΑ (από την Τουρκία), δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να ακυρώσει την αμερικανική πρόσβαση στη βάση (Ιντσιρλίκ) απλώς για να αποδείξει ότι μπορεί». Προσθέτουν χαρακτηριτικά ότι «θα ήταν συνετό για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα σχέδιο απόσυρσης των δυνάμεών τους έξω από την Τουρκία, και να προβούν σε ρυθμίσεις για αξιοποιηση των αεροπορικών βάσεων (airstrips) στην Κύπρο, την Ιορδανία και την κουρδική περιοχή του Ιράκ, για παράδειγμα».

Διευρύνεται το χάσμα
Το άρθρο αναφέρει αρχικά πως το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία υπήρξε η στιγμή διασαφήνισης του γεγονότος πως η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τα ίδια συμφέροντα. Η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στη Μόσχα τη βδομάδα που μας πέρασε χαρακτηρίζεται επίσης ως «το τελευταίο σημάδι της επιδείνωσης» των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκιας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες ημέρες κατά το παρελθόν, όπως μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003», αναφέρεται, σημειώνοντας ωστόσο πως στη συνέχεια οι ηγέτες των δυο χωρών κατάφεραν να τα ξαναβρούν. «Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», προσθέτουν.

Ο αιτίες «σύγκρουσης»
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και τα τακτικά πυρινικά όπλα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αποτύπωναν από τη μια την αμερικανική δέσμευση στην τουρκική ασφάλεια και από την άλλη την υποστήριξη της Άγκυρας στην ηγεμονία της Ουάσιγκτον για διατήρηση της παγκόσμιας τάξης. «Αυτές τις μέρες, ωστόσο, ΗΠΑ και Τουρκία βλέπονται στα μάτια πολύ λίγο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με τη Συρία και του επείγοντος της απομάκρυνσης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, τη στήριξη των Κούρδων της Συρίας οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Τούρκους, έχουν αποδείξει ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, πάνω στην εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, και τις συνεχιζόμενες κυρώσεις έναντι του Ιράν».

Ασταθής ο Ερντογάν
Σημειώνεται επίσης χαρακτηριστικά πως, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ανεπίσημα ότι ο κ Ερντογάν είναι «ασταθής», έχουν δώσει προς τον Τούρκο ηγέτη υπερβολική επιρροή της πολιτικής των ΗΠΑ. «Ο φόβος των ΗΠΑ είναι ότι η δημόσια άσκηση πίεσης θα οδηγήσει σε ακόμα λιγότερη συνεργασία από την Άγκυρα - ειδικά για τη Συρία», αναφέρεται.

«Κανένα ζήτημα δεν καταδεικνύει καλύτερα την απόκλιση (των σχέσεων) από το δράμα που σχετίζεται με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ», συνεχίζουν, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως οι Τούρκοι ανάγκασαν τους Αμερικανούς σε μια πολυετή διαπραγμάτευση για να χρησιμοποιήσουν τη βάση, προκειμένου να χτυπήσουν το επίδοξο χαλιφάτο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας
Αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνεται πως αυτό πυροδότησε την οργή της Άγκυρας έναντι της Ουάσιγκτον, γεγονός που, όπως σημειώνεται, ενίσχυσε τη διμερή κρίση. Όπως αναφέρεται, η αντίδραση του Λευκού Οίκου μετά το πραξικόπημα θα έπρεπε να οδηγήσει τους Τούρκους αξιωματούχους στην απόρριψη των θεωριών συνωμοσίας αναφορικά με εμπλοκή των Αμερικανών.

Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός Τούρκων, ωστόσο, πιστεύουν πως η Ουάσιγκτον είναι ένοχη, επειδή δεν παρέδωσε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» πίσω από την αποστασία του τουρκικού στρατού.

Τελεσίγραφο Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε χθες νέες απειλές προς τις ΗΠΑ, καλώντας τους Αμερικανούς να επιλέξουν μεταξύ αυτού και του Γκιουλέν. «Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν. Είτε τον συνωμότη πραξικοπηματία Γκιουλέν, είτε τη δημοκρατική χώρα που είναι η Τουρκία. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν», τόνισε ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας:

«Εκείνοι που ακολουθούν τον τσαρλατάνο με έδρα την Πενσιλβάνια που πούλησε την ψυχή του στο διάβολο, ή το Ισλαμικό Κράτος που έχει αιματοκυλήσει μουσουλμάνους, ή το ΡΚΚ που χύνει αίμα εδώ και 30 χρόνια για να διχάσει τη χώρα και το έθνος, όλοι θα χάσουν στο τέλος».

Σε αναζήτηση νέων συμμάχων οι ΗΠΑ
Το άρθρο της «Wall Street Journal» καταλήγει σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ, αντί να παρακολουθούν τις τουρκικές ακρότητες, ελπίζοντας πως ο Ερντογάν θα γυρίσει πίσω, έφτασε η ώρα να αναζητήσουν πιο αξιόπιστους συμμάχους». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Cook είναι συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ ο κ. Koplow είναι ο διευθυντής πολιτικής στο Φόρουμ Πολιτικής του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα