Εν αναμονή της νέας στρατηγικής ΗΠΑ για εξωτερική πολιτική

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξαγγελία της νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Βασισμένοι στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εξαγγελίας του Προέδρου Τράμπ, "Πρώτα η Αμερική", θα είναι οι τέσσερις πυλώνες της στρατηγικής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι πυλώνες αυτοί είναι, η προστασία των ΗΠΑ (εσωτερική ασφάλεια), η προώθηση

της ευημερίας των ΗΠΑ, η διατήρηση της ειρήνης μέσω της ισχύος και η προώθηση της αμερικανικής επιρροής.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της νέας στρατηγικής ανέφεραν ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές κι αυτό δεν αντικατόπτριζε τις νέες συνθήκες και σίγουρα την πολιτική που υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος Τραμπ.

Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένες χώρες, πλην των στοιχείων που έχουν ήδη διαρρεύσει για την Κίνα και τη Ρωσία, όπου είναι προφανές ότι οι χαρακτηρισμοί ρεβιζιονιστικές δυνάμεις και ανταγωνιστές που τους αποδίδονται ι θα δυσκολέψουν τις συνεργασίες σε διεθνείς οργανισμούς. Ούτως η άλλως, απορρίπτεται από το έγγραφο η μέχρι τώρα υπόθεση ότι μέσω της συνεργασίας και της διπλωματικής εμπλοκής οι χώρες αυτές θα ενσωματώνονταν καλύτερα στη διεθνή κοινότητα.

Στη Ρωσία και την Κίνα αποδίδεται ότι εργάζονται για να καταστήσουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και δίκαιες, να αναπτύξουν τη στρατιωτική τους ισχύ και να ελέγξουν την πληροφόρηση, με σκοπό να καταπιέσουν τις κοινωνίες τους και να διευρύνουν την επιρροή τους.

Μεγάλη δημοσιότητα επίσης έχουν λάβει οι αναφορές για την εγκατάλειψη της περιβαλλοντικής απειλής, ως απειλής για την ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που συνάδει και με την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από τη συμφωνία των Παρισίων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, για το ΝΑΤΟ εκφράζεται ικανοποίηση που όλο και περισσότερες χώρες συμμορφώνονται και εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Για τα ενεργειακά σημειώνεται η σημασία της διασφάλισης της προμήθειας της Ευρώπης από διαφορετικούς πόρους και οδούς. Αντίθετα δεν θέλησαν να αναφερθούν σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα