Εμείς φταίμε που δεν καταλάβαμε τι σημαίνει διζωνικότητα

Έλαβαν χώρα την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 σε αίθουσα του Πανεπιστημίου του Westminster τα επίσημα εγκαίνια της μετακόμισης του Cyprus Centre από το Πανεπιστήμιο Metropolitan στο Holloway στο Λονδίνο, όπου λειτουργούσε για πολλά χρόνια, στο Πανεπιστήμιο του Westminster, ένα σεμινάριο με τίτλο «British-Cypriot Interactions

post Brexit», (Βρετανο-Κυπριακή αλληλοεπίδραση μετά το Brexit).

Προεδρεύων του σεμιναρίου ήταν ο Βρετανός καθηγητής Andrew Wright και παρευρέθηκαν κοντά 20 άτομα. Στην πρώτη οντότητα ομιλητές ήταν οι Δρ Huseyin Cakal, Lecturer of Psychology, Keele University και ο καθηγητής Νεόφυτος Λοιζίδης, από τη Σχολή Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Κέντ. (Ο Dr Isik Kuscu Bonnenfant, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα δεν παρευρέθηκε ούτε ο Δρ Χάρης Ψάλτης από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου – οι οποίοι αναφέρονταν στο πρόγραμμα επίσης ως ομιλητές. Αμφότεροι αναφέρθηκαν σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έκαναν διαχρονικά με σωρεία ερωτήσεων αλλά το κύριο στοιχείο που πρόβαλε τελικά ήταν ότι οι Έλληνες δεν υποστηρίζουν την Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία.

Παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ότι 41.7% απορρίπτει την ΔΔΟ, το 36.3% την δέχεται ως λύση ανάγκης και μόνο το 21.9% την δέχεται, ο κ. Λοιζίδης μας είπε ότι «Όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θέλουν να επιστρέψουν τόσο πιο δύσκολο είναι, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει διζωνικότητα».

Χρηματοδότες

Οι έρευνες και μελέτες των προαναφερθέντων επιχορηγήθηκαν, από το Leverhulme Trust (εδρεύει στο Λονδίνο), Ίδρυμα Λεβέντη (εδρεύει στο Λονδίνο), United States Institute of Peace, (εδρεύει στην Ουάσιγκτον) και το British Academy (που επίσης εδρεύει στο Λονδίνο).

Τρίτος ομιλητής ήταν μέσω Skype ο Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης από το Πανεπιστήμιο του Cyprus Campus, του University of Central Lancashire , γνωστό στην Κύπρο ως Unclan που βρίσκεται στην Πύλα.

Ο Δρ. Κυριακίδης ουσιαστικά ήταν ο μόνος από όλους τους ομιλητές ο οποίος μίλησε συγκεκριμένα και στο θέμα του σεμιναρίου. Θα επανέλθω για όσα είπε ο Δρ Κυριακίδης, όλοι οι υπόλοιποι περί άλλων αναφέρθηκαν.

Καθαρισμό των… βιβλίων

Και τέταρτη ομιλήτρια ήταν η Yeshim Harris, Director του Engi Conflict Management Senior Research Fellow, University of Kent (το ίδιο Πανεπιστήμιο με τον καθηγητή Νεόφυτο Λοιζίδη) η οποία μας πρόβαλε ουσιαστικά και ονομαστικώς να καθαρίσουμε τα βιβλία της ιστορίας , να αφαιρέσουμε τα όσα προκαλούν εχθρότητες όπως τόνισε, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ εμμέσως υποστήριξε νέες ορολογίες ευθυγραμμισμένη με το διαβόητο γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, που δεν διαφέρουν από τις βρετανικές και τουρκικές πάγιες απαιτήσεις. Και τεκμηριώνω:

H απαίτηση για καθαρισμό των βιβλίων ήταν βρετανο-τουρκική και πρωτο-προβλήθηκε από τους Βρετανούς και συγκεκριμένα από τον αποικιακό Υπουργό παιδείας στην Κύπρο το 1956, όταν θα εισηγείτο, έγραψε στις 11.12.1956 το Γραφείο Αποικιών στο Λονδίνο, στους εκδότες στην Αθήνα όπως τα χειρότερα αποσπάσματα παραλειφθούν από τα ελληνικά βιβλία που στέλλονταν στην Κύπρο. Ως μακροπρόθεσμη λύση σκεφτόταν μάλιστα, την χρησιμοποίηση βιβλίων τα οποία θα τυπώνονταν στη Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή να αφαιρούνταν οτιδήποτε μιλούσε για Ελληνισμό, ελληνικές σημαίες, ο Εθνικός ΄Υμνος, για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 κτλ . (Βιβλίο γράφουσας ‘ Ετσι κατέστρεψαν την Κύπρο’ 1992, διανομή Συγκρότημα Δίας).

Ήταν τότε που οι Βρετανοί στα πλαίσια της ανθελληνικότητάς των είχαν εφεύρει την ψευτο-κυπριοσύνη - «εξυπνάδα» του βρετανού πράκτορα Λόρενς Ντάρελ ο οποίος είχε αναλάβει από το 1955 ήδη το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην αποικία…

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Σε συνέντευξή του στην τουρκική Τοπλούμ Ποστασί στο Λονδίνο 2.11.1995 με τίτλο “Αφαιρέστε το σοβινισμό από όλα τα βιβλία”, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καλούσε τους Έλληνες της Κύπρου (υπό την ιδιότητά του τότε ως ψευτουπουργού Παιδείας), να αλλάξουν τα βιβλία της Ιστορίας ούτως ώστε να είναι αρεστά στους Τούρκους...(Βιβλίο γράφουσας «Top Secret» 2004, Διανομή Συγκρότημα Δίας) Ακολούθησαν τα project διαστρέβλωσης των ιστορικών βιβλίων από την CDRSEE στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Κώστα Καρρά με χρηματοδοτήσεις Φόρειν ΄Οφις, Στέιτ Ντεπάρτμεντ, ΕΕ, Ιδρυμα Λεβέντη κ.α.

Να μην ξεχνούμε και την ξεκάθαρη παρέμβαση του Βρετανού Υπ. Αρμοστού κ. Πίτερ Μίλλετ για το ρόλο της Παιδείας όταν δήλωσε και γράφτηκε στη Σημερινή 12 Σεπτεμβρίου 2008 ότι ήταν η πεποίθησή του (βλέπε βρετανικής κυβέρνησης) «Η παιδεία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου... Η παιδεία- και γνωρίζω ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι δεσμευμένος σε αυτό- είναι πολύ δυνατό μέρος αυτής της διαδικασίας που ελπίζουμε όλοι να πετύχει…» (Επί προεδρίας Δ. Χριστόφια υπ. Παιδείας ήταν ο Ανδρέας Δημητρίου).

Η δεύτερη οντότητα, επίσης, δεν είχε τίποτα να κάνει με τον τίτλο της εκδήλωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε προσωπικές εμπειρίες τους ως δεύτερης και τρίτης γενιάς αποδήμων Κυπρίων στην Βρετανία. Και το σεμινάριο διευθετήθηκε εν μέρει με την συνεργασία της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο και τις χορηγήσεις από το ίδρυμα Λεβέντη και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

H τοποθέτηση Δρ Κλέαρχου Κυριακίδη

Ο Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης και αφού τόνισε ότι οι απόψεις του μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς είναι ακόμα ενωρίς για ολοκληρωμένες θέσεις επί του θέματος, είπε ότι αν το Brexit λάβει χώρα στις 29.3.2019 θα δημιουργήσει προοπτικές για νέες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Τερέζας Μέι (Βρετανίδας Πρωθυπουργού) ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού (Ρ. Τ. Ερτογάν) στι 15 Μαΐου 2018, μια εξέλιξη που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, είπε, το Brexit θα προβάλει την κατακερματισμένη νέο-οθωμανική κατάσταση στο νησί, που αρχικά δημιουργήθηκε το 1960, με τις βρετανικές βάσεις και επιδεινώθηκε με το 1974 με την τουρκική κατοχή του 36% του εδάφους και 57% της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, είπε ο Δρ. Κυριακίδης, με το Brexit τα ελεύθερα μέρη της Κ.Δ, θα γίνουν ένα σάντουιτς μεταξύ των δύο βρετανικών βάσεων όπου ένα μη μέλος της ΕΕ θα διατηρεί κυριαρχία και από την άλλη η Τουρκία άλλο μη μέλος θα έχει μέσα τη μπότα της, δηλαδή δύο πρώην αποικιοκράτες θα διατηρούν νέο-αποικιακό έλεγχο μεγάλης περιοχής της Κ.Δ.

Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών αναφορών του. ο Δρ Κυριακίδης τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει περισσότερη σημασία στις σχέσεις με την Κοινοπολιτεία, η Κ.Δ θα μείνει παγιδευμένη στην Ευρωζώνη και έτσι ευάλωτη στην γερμανική επιρροή, αναφέρθηκε στις 70,000 Βρετανούς που μένουν στην Κύπρο και πρόσθεσε εμφατικά ότι η γνώμη του είναι όπως η αναφορά και ο διαχωρισμός των πολιτών στην Κ.Δ σε «δύο κοινότητες» ως συνταγματικές και διοικητικές οντότητες, εγκαταλειφθεί. Έτσι, να δημιουργηθεί μία ενσωματωμένη δημοκρατική κοινωνία όπου κάθε πολίτης της Κ.Δ, ανεξάρτητα από την εθνότητά του, θρησκεία κτλ, να είναι ίσος θα υπάρξουν σεισμικές πολυδιάστατες εξελίξεις που ήδη δεσμεύουν και μετά το Brexit θα συνεχίσουν να δεσμεύουν, το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κυπριακή Δημοκρατία.σε ένα κράτος δικαίου.

Και ολοκλήρωσε ο Δρ Κυριακίδης πως όποιες και να είναι οι προσωπικές απόψεις του καθενός, μετά το Brexit Brexit αναμφίβολα...

Οι τρείς ομιλητές Νεόφυτος Λοιζίδης, Huseyin Cakal και Yeshim Harris επικαλέστηκαν ότι έπρεπε να αποχωρήσουν και μόνο ορισμένες ερωτήσεις δέχθηκαν. Στο τέλος οι διοργανωτές δέχθηκαν και άλλες ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων.

Keywords
σημαίνει, τι σημαινει, σημαίνει, κωστας καρρας, στην κ, westminster, cyprus, metropolitan, wright, κυπρος, δημοσκοπηση, σωρεία, συγκεκριμένο, λύση, trust, παραιτηση λεβεντη, peace, skype, central, οασε, αθηνα, top, secret, project, θεσσαλονικη, ιδρυμα, κας, μαΐου, ελλαδα, βασεις, επιρροή, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αποτελεσματα, γνωμη, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, λονδινο, νησι, προγραμμα, σημαιες, σημερινη, cyprus, skype, αγκυρα, βρισκεται, δηλωσεις, δωσει, αιθουσα, ειπε, εν μερει, εξελιξη, επιρροή, επρεπε, ερευνες, ιδιο, υπηρεσιες, θρησκεια, ιδρυμα, κας, λύση, λογια, λορενς, μαΐου, μεχμετ, οασε, ουσιαστικα, πεμπτη, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σωρεία, τμημα, τουρκια, υπουργος παιδειας, χειροτερα, ψαλτης, central, ελληνικα, ερωτησεις, χωρα, project, μεινει, metropolitan, peace, στην κ, trust, θεσεις, westminster, wright
Τυχαία Θέματα