Ελπίδες για συμφωνία τον Απρίλη

Πίεση μέχρι ασφυξίας από το ΔΝΤ για τις συντάξεις και σενάρια εκλογών προβληματίζουν τον Τσίπρα
Υπονόμευση των διαπραγματεύσεων από τον Σόιμπλε βλέπει η ελληνική Κυβέρνηση, κατηγορώντας παράλληλα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία

Σε νέα

φάση αβεβαιότητας, με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως παραδέχεται πλέον και η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Στη φράση «Η Κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα και συμφωνία δεν βλέπει» συμπυκνώνεται, μάλιστα, το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί συστηματικά και επίμονα το ΔΝΤ μέσω του Πόουλ Τόμσεν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να μειώσει οριζόντια κύριες και επικουρικές συντάξεις, και ακόμη χειρότερα οι περικοπές να αρχίσουν από το 2018.

Βέβαια, όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής», την απαίτηση αυτή δύσκολα μπορεί να καταπιεί η Κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μένει ούτε ένα άνοιγμα στον πολιτικό ορίζοντα που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μην οδηγηθεί στις εκλογές του 2019 ως «πρόβατον επί σφαγήν».

Κατά ορισμένες άλλες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε οι περικοπές να γίνουν το 2020 και 2021, ώστε να έχει την ευκαιρία την άνοιξη του 2019 να πάει σε τετραπλές εκλογές. Εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα Τσίπρα
Την ίδια ώρα, μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων με τη συνολική λύση στο χρέος, μέσω του «Έθνους της Κυριακής». «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, ο κ. Τσίπρας, αποχωρώντας το απόγευμα του Σαββάτου από την Κουμουνδούρου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ναι, θα έχουμε, αλλά ό,τι και να σας πω σήμερα είναι Πρωταπριλιά, ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα και παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Στήριξη στην Κυβέρνηση
Κατά την τετράωρη συνεδρίαση, τα μέλη της ΠΓ ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Όλα πήγαν πολύ καλά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Συμφωνήσαμε σε όλα», είπε ο Νίκος Φίλης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Πολιτική Γραμματεία εξέφρασε τη στήριξή της στη διαπραγματευτική γραμμή της Κυβέρνησης και επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στους δανειστές.

Παράλληλα, η ΠΓ εξέφρασε στήριξη σε μία συμφωνία «με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα». Επίσης, επανέλαβε την επιθυμία για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Επιρρίπτουν ευθύνες σε Σόιμπλε
Επιπλέον, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου «Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις», αφού όπως είπε έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος επέρριψε ευθύνες στον Σόιμπλε και στο ΔΝΤ για το γεγονός ότι καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε ερώτηση αν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει περικοπές της τάξης του 35% στις συντάξεις, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει κάτι τέτοιο. «Εξάλλου, όταν θέλει κάτι, ο κ. Σόιμπλε το ζητάει δημόσια» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. Με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο «Έθνος» της Κυριακής ότι η Κυβέρνηση θα ψηφίσει «μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019, μόνο εάν -εν τω μεταξύ- υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν λέει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Επαναλαμβάνει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Nέα επίθεση κατά Στουρνάρα
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι ευτυχές γεγονός αυτό που συνέβη δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, να τοποθετείται δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας, περισσότερο ως πολιτικό στέλεχος και λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης».

Κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν μας είπε αν πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα, για να κλείσει η αξιολόγηση», προσέθεσε.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον διοικητή της ΤτΕ ότι έκανε ένα βήμα πιο πέρα με την ομιλία του για το ασφαλιστικό, αφού εκφώνησε μια ιδεολογική ομιλία υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

«Μας είπε ότι ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, το Κράτος πρέπει να αφήσει τον πατερναλισμό του και να υπάρξει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Εδώ έχουμε μια 100% ιδεολογική τοποθέτηση, δεν είναι στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας, δεν είναι τεχνοκρατική, είναι ιδεολογική-πολιτική».

Εισήγηση Χρυσόγονου
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 7 Απριλίου, υπό το βάρος «παράλογων απαιτήσεων», πρέπει «να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή, όπου οι αρμόδιοι Υπουργοί να εκθέσουν τα σημεία διαφωνίας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν».

Αντιδράσεις ΝΔ-Ποταμιού
«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου», σχολίασε η ΝΔ. «Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν τον χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο», προσέθεσε. «Δύσκολη μέρα. Όποιο πρωταπριλιάτικο ψέμα και να άκουγες έλεγες "λες;". Με όσα έχουμε ζήσει με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα πλέον μας φαίνονται πιθανά», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την επόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητείται εθνική συνεννόηση
Εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση, πρότεινε ως αντίβαρο στις απαιτήσεις των θεσμών για νέες περικοπές η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία». Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται. Εμμένουν στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. (...) Μόνο μια δυνατή Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προωθήσει τον στόχο για εθνική συνεννόηση και εθνική γραμμή»

Keywords
αλέξης τσίπρας, γιάννης στουρνάρας, ΔΝΤ, σόιμπλε, τραπεζες, νέα, τσιπρας, εκλογες, συριζα, ελλαδα, λύση, χρεος, βουλη, δεη, στουρναρας, νεα δημοκρατια, ττε, υπουργοι, θεατρο, ζητείται, ΠΑΣΟΚ, εθνικη τραπεζα, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βημα, εθνικη, νεα μετρα, πλαισιο, προγραμμα, ττε, ψεμα, ωρα, ανοιξη, ασφαλιστικο, αφορμη, γεγονος, γινει, δηλωση, δωσει, ευκαιρια, ειπε, εκτιμηση, εβδομαδα, επιθυμια, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λύση, ουσιαστικα, συζητηση, σόιμπλε, τι ειναι, φαινονται, φωφη, φωφη γεννηματα, χειροτερα, αγνωστο, εφαρμογη, ευθεια, χωρα, κωστας, κυριακη, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα