Ελλάδα: Το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Σε συμφωνία ότι θα πρέπει τα μέτρα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, το Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει μια θετική δυναμική ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο, συμφώνησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και οι 'Ελληνες Υπουργοί Υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, καταγράφοντας την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση τα ορόσημα.

Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις

που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Επιτρόπου και των Υπουργών στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ .

Για τη διευκόλυνση των στόχων αυτών, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και πρόληψης στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων .

Παρομοίως, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί με τους Υπουργούς Τσακαλώτο, Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2,8 δις ευρώ, και το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Επίσης να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ακόμη και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα