Ελ. Υπηρεσία:Με εξαιρετική δυσκολία ο έλεγχος Συνεργατισμού

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) την 1η Ιουνίου του 2018, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο έλεγχος διεξήχθη με «εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία» και ότι αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει τα ευρήματά της.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι ο έλεγχος περιλαμβάνει και το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με την ισπανική εταιρεία

διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και ακινήτων Altamira.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρόκειται για την έκθεση αναφορικά με τον διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης για την περίοδο από την 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στη ΣΚΤ και έχει επίσης κοινοποιηθεί στον Υπουργό Οικονομικών, στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

«Λόγω της συμπερίληψης του θέματος που αφορά την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δωρεάν παραχώρηση μετοχών στους πελάτες της ΣΚΤ, η Έκθεση κοινοποιήθηκε επίσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων», αναφέρεται.

Προς το παρόν, προστίθεται, «λόγω της ιδιαίτερα ευαίσθητης πτυχής του θέματος, και μετά από διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα, ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε ότι η Έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την 1η Ιουνίου του 2018».

«Έχουμε πολλές φορές, ως Υπηρεσία, τονίσει ότι η δημοσιοποίηση των Εκθέσεών μας απορρέει από τη θεμελιώδη υποχρέωσή μας για ενημέρωση των πολιτών», σημειώνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, διευκρινίζεται, «η υποχρέωσή μας αυτή κάμπτεται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Εκθέσεις που αφορούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς ή άλλα θέματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημερώνει, επίσης, ότι «η Διακήρυξη του Μεξικού, η οποία ουσιαστικά αποτελεί το Διεθνές Ελεγκτικό Πρότυπο ISSAI 10, καθορίζει ως μία εκ των θεμελιωδών αρχών ανεξαρτησίας των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) την ελευθερία τους να αποφασίζουν το περιεχόμενο των Εκθέσεών τους και τον χρόνο που αυτές θα δημοσιοποιούνται».

Εξηγεί, επίσης, ότι «οι διαχειριστικοί έλεγχοι των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, αποσκοπούν στο να εκτιμηθεί κατά πόσον οι πόροι που διατίθενται χρησιμοποιούνται κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό».

«Οι έλεγχοι συμμόρφωσης αποσκοπούν στην αξιολόγηση του κατά πόσο οι ενέργειες του ελεγχόμενου συνάδουν με τις αρχές ή κανόνες που τον διέπουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Προστίθεται ότι «οι αρχές και κανόνες αυτοί, μπορεί να αφορούν στη συμμόρφωση με διατάξεις της νομοθεσίας, των κανονισμών ή συμφωνιών, ή με τις γενικές αρχές χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και συμπεριφοράς δημοσίων αξιωματούχων».

Σύμφωνα με το Πρότυπο, συμπληρώνεται, «αν ο έλεγχος συμμόρφωσης διενεργείται ως μέρος διαχειριστικού ελέγχου, τότε η συμμόρφωση με τις καθορισμένες αρχές και κανόνες θεωρείται μία από τις παραμέτρους της οικονομίας, απόδοσης και αποτελεσματικότητας, εφόσον η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει (ή να αιτιολογήσει) τη μη επίτευξη των ελεγχόμενων στόχων».

«Στη βάση των πιο πάνω, κρίνουμε ότι η διαβίβαση της Έκθεσης μας στη ΣΚΤ, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο, τούς δίνει την ευχέρεια να λάβουν έγκαιρα μέτρα για συμμόρφωση με τις συστάσεις μας», αναφέρεται.

Παράλληλα, εκφράζεται η θέση ότι «η δημοσιοποίηση, έστω και με χρονική καθυστέρηση, διασφαλίζει την αναγκαία διαφάνεια έναντι των πολιτών και καθιστά εφικτό τον εκ των υστέρων έλεγχο των ασκούντων εξουσία, ώστε να υπάρχει η αναγκαία λογοδοσία για τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα μόνο το εισαγωγικό μέρος της έκθεσής της, το οποίο, όπως αναφέρει, εμπεριέχει στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Τα κυριότερα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη ΣΚΤ, όπως προκύπτουν από τις οικονομικές της καταστάσεις, φαίνονται στον πιο κάτω Πίνακα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία περιλαμβάνει επίσης τους Κύριους Δείκτες Απόδοσης για τον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα, οι οποίοι, όπως αναφέρει, δημοσιεύονται σε τριμηνιαία βάση, προκειμένου το κοινό να αξιολογεί την πρόοδο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και τις οικονομικές επιδόσεις.

Δεν πληρούται η θεμελιώδης αρχή για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση

Σύμφωνα με τα σχόλια στα οποία προβαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο εισαγωγικό μέρος της έκθεσης, «ο έλεγχος μας στη ΣΚΤ διεξήχθη με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία, αφού, αντί να έχουμε απεριόριστη πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων των διάφορων επιτροπών και στους φακέλους των διάφορων προς εξέταση διαγωνισμών, η ΣΚΤ επέμενε σε μία διαδικασία ‘ζητώ και λαμβάνω’, δηλαδή η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητούσε στοιχεία για ένα προς εξέταση θέμα, η ΣΚΤ αποφάσιζε η ίδια ποια στοιχεία είναι σχετικά με το προς εξέταση θέμα και διαβίβαζε στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφο των στοιχείων αυτών».

Αναφέρεται ειδικότερα στη θεμελιώδη αρχή αρ. 4, του Πρότυπου ISSAI 10 για τις Αρχές που διέπουν τον Έλεγχο, σημειώνοντας ότι «αφορά την απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην περίπτωση του παρόντος ελέγχου, η αρχή αυτή δεν πληρούται».

Τούτο, εξηγεί, «επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση του κριτηρίου της πληρότητας των πληροφοριών».

Προστίθεται ότι «με βάση τα διεθνή πρότυπα ελέγχου, ως κριτήρια ορίζονται τα μέτρα σύγκρισης που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ή την επιμέτρηση του υποκείμενου θέματος, συμπεριλαμβανομένων, όπου ενδείκνυται, των μέτρων σύγκρισης για την παρουσίαση και τις γνωστοποιήσεις».

Τα κριτήρια, για να είναι κατάλληλα, διευκρινίζεται, «θα πρέπει να παρουσιάζουν Συνάφεια (Relevance), Πληρότητα (Completeness), Αξιοπιστία (Reliability), Ουδετερότητα (Neutrality) και Κατανοητότητα (Understandability)».

«Συνεπώς, διατηρούμε ως Ελεγκτική Υπηρεσία επιφυλάξεις ως προς την πληρότητα των πληροφοριών που μας έχουν δοθεί από τη ΣΚΤ», σημειώνεται.

Ήδη, αναφέρεται, «σε μία περίπτωση, διαπιστώσαμε, μάλλον τυχαία, ότι τα πρακτικά συνεδριάσεων επιτροπής που μας είχαν σταλεί, δεν ήταν πλήρη». Προστίθεται ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις».

«Τούτο μπορεί να έχει επηρεάσει τα ευρήματά μας, υπό την έννοια ότι μπορεί, στα υπό εξέταση θέματα, να υπάρχουν στοιχεία που δεικνύουν χρήση πόρων κατά μη οικονομικό, μη αποδοτικό ή μη αποτελεσματικό τρόπο, ή μη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης και συμπεριφοράς δημοσίων αξιωματούχων, τα οποία να μην κατέστη δυνατό να εντοπιστούν κατά τον έλεγχο», σημειώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα