Απούσα η Κ.Δημοκρατία από την έκθεση προόδου για την Τουρκία

Χωρίς αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το κεκτημένο αναφέρει στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 για την αναγνώρισή της από την Τουρκία, αλλά με αθωωτικό πνεύμα προς την Άγκυρα, καθώς και με εγκώμια προς τις προσπάθειες των δυο ηγετών της Κύπρου και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντα για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πριν από

το τέλος του έτους, και με άμεση εφαρμογή, μετά από αυτήν, του κεκτημένου στο «τουρκικό ομόσπονδο συνιστών κράτος», συζητείται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση ψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η πρόταση ψηφίσματος αναφέρεται σε «σημεία διέλευσης συνόρων», σε λύση ομοσπονδίας, χωρίς περίληψη της αντιδήλωσης για αναγνώριση της Κ. Δημοκρατίας και των απειλών στην ΑΟΖ, αλλά υποστηρίζει άνοιγμα πέντε κεφαλαίων

Γίνεται, επίσης, λόγος για αποχώρηση στρατευμάτων, επιστροφή Αμμοχώστου και για προσδοκία λύσης το 2016.

Ανοιγμα νέων κεφαλαίων

Όπως η ίδια η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, δήλωνε κατά τη διάρκεια επαφών της πριν από τη δημοσιοποίηση του κειμένου της, το θετικό για την Τουρκία σημείο είναι η πρόοδος στο Κυπριακό. Στις επί του θέματος παραγράφους, περάν των ανωτέρω, τονίζεται ότι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα είναι δίκαιη και βιώσιμη θα βοηθήσει όλη την περιοχή και την Ευρώπη.

Στο προοίμιο της έκθεσης, η εισηγήτρια υπενθυμίζει και στηρίζει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 για την ενέργεια, 23 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, 24 για τη δικαιοσύνη ελευθερία και ασφάλεια, 26 για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και 31 για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Όλα αυτά τα κεφάλαια, λογικά, δεν μπορούν να ανοίξουν εφόσον η Τουρκία κατέχει την Κύπρο, δεν την αναγνωρίζει και την απειλεί εντός της ΑΟΖ της, ένα θέμα που είναι συναφές με την ενέργεια και το κεφάλαιο 15. Η εισηγήτρια δεν προβαίνει σε καμιά αναφορά για την παράνομη δράση της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σχετικά με το κεφάλαιο 31, διπλωματικές πηγές διερωτώνται πώς θα ήταν δυνατό να ανοίξει κεφάλαιο για θέματα ασφάλειας όταν η Τουρκία κατέχει στην Κύπρο;

Στήριξη ΜΟΕ αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων

Ακόμη με στην πρόταση ψηφίσματος:

1. Καλείται την Τουρκία καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν την διαπραγματευτική διαδικασία και το αποτέλεσμά της. Στην ουσία αθωώνεται η Άγκυρα ως προς τις ευθύνες της στο Κυπριακό και φορτώνονται ευθύνες στο θύτη, δηλαδή στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, σχετικά με το αν θα είναι θετικό ή όχι το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

2. Καλωσορίζονται οι συμφωνίες των δυο ηγετών για ΜΟΕ όπως είναι το άνοιγμα «δυο νέων σημείων διέλευσης συνόρων» (new border crossings) η διασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και η ενοποίηση κινητών τηλεφώνων.

3. Καλείται η Τουρκία να αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της και να επιστρέψει την περίκλειστη πόλη όπως προβλέπει το ψήφισμα 550 του 1984 και επικροτεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις περιοχές ακόμη και στις στρατιωτικές στην Επιτροπή Αγνοουμένων.

Λύπη για πρωτόκολλο και συγχαρητήρια στον Πρόεδρο

4. Εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο χωρίς διακρίσεις και σημειώνει ότι εάν το έπραττε θα έδιδε σημαντική ώθηση την ενταξιακή της διαδικασία. Η διατύπωση μέχρι τώρα αναφερόταν σε αρνητικές επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενώ τώρα σε θετικά αποτελέσματα.

5. Επιδοκιμάζεται η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για να καταστεί η τουρκική γλώσσα μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μια θέση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους ακόμη και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Είναι γνωστή η αντίθεση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΕΛΚ Χανς Πέτεριγκ, όπως και άλλων για τους δικούς τους λόγους.

6. Ζητείται από την ΕΕ να υποστηρίξει τη λύση τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά

Το κόκκινο πανί

Στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στα θέματα της Κυπριακής ΑΟΖ που υποδηλοί την πρόθεση της εισηγήτριας να μην επιβαρύνει την Τουρκία με κριτικές αναφορές ενόψει, όπως τονίζεται παρασκηνιακά, των προσπαθειών επίλυσης, του Κυπριακού. Το ίδιο ισχύει και με την απουσία αναφοράς στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που ρητώς θέτει ως προϋπόθεση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η αντιδήλωση αυτή και το περιεχόμενό της αποτελούν κόκκινο πανί στο για τον κ. Ακτιντζί όσο και για την Τουρκία, που θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.

Επί του κειμένου αναμένεται να τεθούν τροπολογίες τόσο από πλευράς Κυπρίων ευρωβουλευτών όσο και από εκείνους που ανήκουν στο φιλοτουρκικό μπλοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα