Έκθεση Κομισιόν για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ

Την πρώτη έκθεση για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, όπως είχε υποχρέωση στη βάση της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η έκθεση σημειώνει ότι, το 2015, προχώρησαν μια σειρά νομοθετικών σχεδίων για την προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων, της οδηγίας σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και της οδηγίας για τα δικαιώματα των θυμάτων. Επιπλέον, η έκθεση εξηγεί τον τρόπο κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

έλαβε υπόψη της τον Χάρτη κατά το νομοθετικό και πολιτικό έργο της το 2015, παραδείγματος χάριν, στο πλαίσιο των μέτρων που πρότεινε για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση) ή την ενίσχυση της ασφάλειας (Ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια). Τέλος, η έκθεση παρέχει παραδείγματα του τρόπου που εφαρμόστηκε ο Χάρτης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζει τις βασικές εξελίξεις στη νομολογία.

Ακόμη περιλαμβάνει, επίσης, ειδική αναφορά στο πρώτο ετήσιο συνέδριο για τα θεμελιώδη δικαιώματα, το οποίο έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2015 και είχε ως θέμα «Ανοχή και σεβασμός: πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτικού και αντιμουσουλμανικού μίσους στην Ευρώπη», ενώ παρουσιάζει και τις βασικές δράσεις που η Κομισιόν υλοποιεί.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Frans Timmermans δήλωσε: «Τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσής μας και των κοινοτήτων μας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, έχουν τεθεί υπό πίεση λόγω αύξησης της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους. Ενόψει των προκλήσεων αυτών, είναι ζωτικής σημασίας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι τα εν λόγω δικαιώματα αποτελούν πραγματικότητα για όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová, τόνισε: «Εάν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε πραγματικά έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, πρέπει να προωθήσουμε ενεργά τα θεμελιώδη δικαιώματά μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο της πραγματικής προστασίας τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος η ΕΕ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, παραδείγματος χάριν, με την οριστικοποίηση της μεταρρύθμισης της προστασίας των δεδομένων και τους νέους κανόνες σχετικά με τις εγγυήσεις για τα παιδιά στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, καθώς και με την κλιμάκωση των δράσεων κατά της υποκίνησης μίσους. Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, αλλά πρέπει να διασφαλίζονται στην πράξη. Οι πολίτες μας το απαιτούν.»

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα