ΕΚΤ: Ενδεχόμενο επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζεται έτοιμη να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν αυτό χρειαστεί, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Οι αναφορές αυτές ανατρέπουν πρόσφατες εικασίες ότι σύντομα η ΕΚΤ θα προχωρούσε στην μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Τα μέλη του ΔΣ συμμερίζονται

την άποψη ότι «οι χρηματοδοτικές συνθήκες πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί ο πολύ ουσιαστικός βαθμός νομισματικής υποστήριξης», αναφέρεται.

Οι αναφορές αυτές έρχονται σε αντίθεση με δημοσιεύματα αυτή την βδομάδα ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων που ανέρχεται στα €80 δισ το μήνα και λήγει τον Μάρτιο του 2017.

Λόγω της συνεχιζόμενης μεν αλλά ήπιας ανάκαμψης δε στην ευρωζώνη και του ενδεχομένου η ΕΚΤ να φτάσει στα όρια του αριθμού των επιλέξιμων ομολόγων για αγορά, παρατηρητές λένε ότι το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι στον ορίζοντα. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την νομισματική χρηματοδότηση, δήλωση το τύπωμα χρήματος για στήριξη κυβερνητικών δαπανών, καθώς και την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων είναι κάτω του επιτοκίου που η ΕΚΤ πληρώνει σε καταθέσεις δηλαδή -0,4%. Στους όρους εντολής της ΕΚΤ, είναι η διατήρηση του ρυθμού του πληθωρισμού κοντά αλλά κάτω του 2%.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία «για την αποφασιστικότητα της τράπεζας να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για να πετύχει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.

Πάντως αναλυτές αναμένουν ότι στη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια εξάμηνη επέκταση του προγράμματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα