Οι πρώτες αντιδράσεις των επιτελείων μετά τον Α΄ Γύρο - VID

Τις αντιδράσεις της επόμενης ημέρας των Προεδρικών Εκλογών κατέγραψε η εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν τέσσερις εκπρόσωποι εκ των πέντε βασικών υποψηφίων, με διαφορετικά συναισθήματα ο κάθε ένας και θέτοντας τα δικά τους διλήμματα αλλά και προβληματισμούς εν όψει δευτέρου γύρου.

Αννίτα Δημητρίου

Η Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Αναστασιάδη ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη πενταετία

θα είναι εξίσου δύσκολη.

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα που πρέπει να υπάρξει. «Ο κόσμος ψήφισε τη σταθερότητα και την προοπτική», δήλωσε. «Δεν πρέπει να λοξοδρομήσουμε και να επιστρέψουμε πίσω», πρόσθεσε.

Για τη μικρή διαφορά του Νίκου Αναστασιάδη από τον δεύτερο Μαλά, η ίδια σημείωσε ότι το επιτελείο είναι ανοικτό στον διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλοιωθούν οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Περάσαμε πολύ δύσκολα, ίσως τη χειρότερη πενταετία μετά την εισβολή, όμως ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε καλός καραβοκύρης», ανέφερε η κυρία Δημητρίου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή όλων για να έλθει ανάπτυξη.

Η κυρία Δημητρίου επανέλαβε τη δυνατότητα του Προέδρου να χτίζει συμμαχίες είτε στην οικονομία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, είτε με το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό.

Άννα Προκοπίου

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου Άννα Προκοπίου, σημείωσε ότι έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες από το αποτέλεσμα για να υπάρξει εκτενής ανάλυση.

«Υπάρχει απογοήτευση», σημείωσε, για να προσθέσει όμως ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος έλαβε 100 ψήφους, αν δούμε τους απόλυτους αριθμούς.

«Είναι μια δύσκολη βδομάδα για το πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερε, παραπέμποντας στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ για την απόφαση που θα ληφθεί αναφορικά με τον δεύτερο γύρο.

Σε σχέση με το διακύβευα που έθεσαν προεκλογικά ότι οι εκλογές ήταν δημοψήφισμα και αν αυτό έπεσε στο κενό, η κ. Προκοπίου στάθηκε στο γεγονός ότι το 1/3 του εκλογικού σώματος στήριξε την αλλαγή και τις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, σεβόμενη όμως την ετυμηγορία του λαού.

Για τον αν θα είναι ενιαία η στήριξη ή όχι κάποιου υποψηφίου από πλευράς κομμάτων που τον στήριξαν, η ίδια δήλωσε ότι είναι νωρίς για να το απαντήσει.

Λεόντιος Φιλοθέου

Ο Εκπρόσωπος του κ. Μαλά, Λεόντιος Φιλοθέου, δήλωσε ότι «ξεκινήσαμε με τα προγνωστικά εναντίον μας, όμως ο μετρημένος και σοβαρός λόγος του Σταύρου Μαλά εκτιμήθηκε από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς».

«Ο ίδιος κατάφερε να φέρει ψηφοφόρους από την αποχή του 2016», πρόσθεσε ο κ. Φιλοθέου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά του ότι είναι έντιμος και ειλικρινής.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν επαφές με τα άλλα κόμματα, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, ξεκαθαρίζοντας ότι κυρίως θα απευθυνθούν στην κοινωνία.

Ο κ. Φυλοθέου επανέλαβε τη θέση του Σταύρου Μαλά ότι δεν θα μπει σε διάλογο με το ΕΛΑΜ, σημειώνοντας ότι δεν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο, όπως και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

Τέλος, επανέλαβε ότι ο κ. Μαλάς θα ανακοινώσει τον υπουργό οικονομικών εντός της βδομάδας.

Κωνσταντίνος Ζένιος

Με τη σειρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Λιλλήκα, παραδέχτηκε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν ο μεγάλος χαμένος.

«Ήταν μια εκλογική ήττα», δήλωσε. «Στις επαφές που είχαμε με τον κόσμο, εισπράτταμε τον θυμό του κόσμου, όμως δεν μπορείς να μέμφεσαι τον λαό», ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι δούλεψε πάρα πολύ εναντίον του κ. Λιλλήκα η θεωρία της χαμένης ψήφου.

«Μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα πρέπει να δουν με ειλικρίνεια τι έγινε», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος αυτοκριτικής, ο κ. Ζένιος πρόσθεσε ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας από τον λαό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μια επιλογή μεταξύ των δυο που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο, εκφράζοντας τη διαφωνία του στην ψήφο κατά συνείδηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα