Εκπληκτικά σύννεφα στον ουρανό της Κύπρου (φωτος)

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν εκτός γραφείου ή σπιτιού απόλαυσαν ένα εκπληκιτκό φυσικό φαινόμενο στον ουρανό της Κύπρου.

Περίεργα σύννεφα σε απίθανους σχηματιμσούς έκαναν τον ουρανό μαγευτικό για μια ολόκληρη μέρα. Οι σχηματιμοί αυτοί ονομάζονται φακοειδή σύννεφα ( Lenticular Clouds) ή σύννεφα του γιαλού.

Τα φακοειδή σύννεφα είναι στατικά με σχήμα φακού νέφη που σχηματίζονται συνήθως σε μεγάλο ύψος και είναι ευθυγραμμισμένα κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με

το ύψος σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).

Πως δημιουργούνται

Όταν περνάει σταθερός υγρός αέρας πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα.

Απολαύστε φωτογραφίες από διάφορα μέρη της περιοχής Λευκωσίας, υπό το βλέμμα και τη κάμερα του φωτογράφου του Sigmalive Γιώργου Μιχαήλ.

Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να σχηματιστεί μια μακριά σειρά στις κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου.

Πηγή:Wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα