Έκλεισε το ραντεβού Νταβούτογλου–Άιντα, μετά την πρόταση ΠτΔ

Μετά το φιάσκο της πρωτοβουλίας του για εκτόνωση της κρίσης, η οποία εξέθεσε τον ίδιο και τη Λευκωσία, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο κυπριακό, στις 26 Ιανουαρίου, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του παγκόσμιου

οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να προβεί σε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης, ώστε ν’ αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Είναι προφανές, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζοντας «το βήμα που έκανε η Λευκωσία» με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούν πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πριν αναχωρήσει χθες από το νησί, ενημέρωσε και τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα κόμισε νέα τουρκική πρόταση για το φυσικό αέριο.

Πρότεινε να δημιουργηθεί ένας διεθνής λογαριασμός από τον ΟΗΕ ή τη Διεθνή Τράπεζα, προκειμένου να κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε και την πρόταση για κοινή Επιτροπή, που θα διεξάγει τις έρευνες.

Η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση, παραπέμποντας στο Ταμείο για τις μελλοντικές γενιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα