Έκκληση Ρέντσι για αλλαγή στην οικονομική στρατηγική

Το τελευταίο εξάμηνο γίναμε μάρτυρες μεγάλων αλλαγών στην ΕΕ σε επίπεδο κατεύθυνσης, όμως δεν είδαμε απτές πράξεις και αν δεν αλλάξουμε σε ό,τι αφορά την οικονομική μας στρατηγική, θα είμαστε ουραγοί ενός ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε ομιλία στο ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου έκανε απολογισμό της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που έληξε το Δεκέμβριο.

Ως Ιταλοί, είπε, δώσαμε στην ΕΕ περισσότερα από όσα πήραμε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα του έδωσε 20 δις ευρώ και πήρε

πίσω κάτι λιγότερα από τα μισά.

Αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων στην Ιταλία μετά τα στρες τεστς, λέγοντας ότι η Ιταλία πιστεύει πως η Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για τις επόμενες γενεές και συνειδητοποιεί πλέον ότι πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της στο σπίτι της.

Ο κ. Ρέντσι τόνισε ότι η Ευρώπη για την Ιταλία αποτελεί ελευθερία και όχι ένα κάστρο στο οποίο πρέπει να οχυρωθούμε. Η Ευρώπη είπε δεν είναι κάστρο, αλλά μια πλατεία, δεν είναι χώρος συγκρούσεων αλλά χώρος για διάλογο και συνδιαλλαγή.

Μίλησε για τη διαφορά μεταξύ της ταυτότητας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενσωμάτωσης, λέγοντας ότι αν κάποιος πιστεύει ότι διασφαλίζουμε την ταυτότητά μας με το να κλεινόμαστε σε κάστρα κάνει μεγάλο λάθος. Η ελευθερία, πρόσθεσε, είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια.

Αύριο Τετάρτη θα γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Λετονικής Προεδρίας που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο και για το επόμενο εξάμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα