Έκκληση προς τους ηγέτες

Λύση ομοσπονδιακή, δημοκρατική, βιώσιμη και δίκαιη ζητούν ε/κ και τ/κ κόμματα
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, που ήταν ο «αμφιτρύωνας» της συνάντησης, πρότεινε τη συμφωνία σε ένα πλαίσιο αρχών δημοκρατικής λύσης

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ομοσπονδιακή, δημοκρατική, δίκαιη και βιώσιμη, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, που συζήτησαν χθες το θέμα «Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι για μια δημοκρατική

λύση στο κυπριακό πρόβλημα;», όπως προτάθηκε από το φιλοξενούν κόμμα ΕΔΕΚ.

Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, Οξάνα Τομόβα, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι συναντήσεις, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τους δύο ηγέτες να εργαστούν σκληρά για μια λύση στο Κυπριακό, που θα βασίζεται στις προαναφερόμενες αρχές.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος Β’ της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Θεοδώρου, ανέφερε ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν εποικοδομητικό, αντηλλάγησαν απόψεις και κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, έκανε κάποιες προτάσεις στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας για να έρθουν εμπειρογνώμονες που θα εμπλουτίσουν τις συναντήσεις, καθώς το κόμμα έχει την άποψη ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές.

Εισήγηση Προέδρου ΕΔΕΚ στη συνάντηση
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, όσο και στην Ευρώπη, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ενώ ζήτησε και επανακαθορισμό των συναντήσεων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

Είπε πως είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε αυτές τις συναντήσεις και η πρώτη ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Εκτιμώ ότι είναι η ώρα, 26 χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση, να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση. Συνολικά τι απέδωσαν αυτές οι συναντήσεις και τι επιπλέον πρέπει να γίνει», επισήμανε.

Οφείλουμε, ανέφερε, να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Εξακολουθούμε να έχουμε ως στόχο την υιοθέτηση ενός μοντέλου λύσης, το οποίο σε κάποιο στάδιο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ένα βελούδινο διαζύγιο ή και πιθανόν σε έναν αιματηρό διαχωρισμό;».

Εάν ο στόχος δεν είναι αυτός, αλλά η εξεύρεση δημοκρατικής λύσης, η οποία να δίνει την ευκαιρία στους Κυπρίους να ζούμε μαζί ειρηνικά και να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία του μέλλοντός μας σε συνθήκες ασφάλειας, τότε θα πρέπει, τόνισε, κατά την άποψη της ΕΔΕΚ, να διαφοροποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο και να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο των συναντήσεών μας.

Αντιδημοκρατικός ο γεωγραφικός διαχωρισμός
Να απαντήσουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «στο ερώτημα εάν είναι δημοκρατική λύση ο γεωγραφικός διαχωρισμός στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, η μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραβίαση της αρχής "ένας άνθρωπος μία ψήφος", ο μόνιμος αποκλεισμός από την προεδρία της Δημοκρατίας πολιτών λόγω της εθνοτικής τους προέλευσης, κ.λπ.». Η αποδοχή όλων των παραπάνω ως προνοιών μιας προτεινόμενης λύσης, κατά την άποψη της ΕΔΕΚ - σημείωσε περαιτέρω - δεν θα οδηγήσει σε δημοκρατική, λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση. «Θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε αναπαραγωγή της αντιπαράθεσης και των συγκρούσεων. Αυτή ήταν και η άποψη του πρώτου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Γκάλο Πλάζα».

Ως προς τις συναντήσεις των κομμάτων, η ΕΔΕΚ πρότεινε να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών δημοκρατικής λύσης, το οποίο θα ετοιμάσει για συζήτηση μία επιτροπή που θα καθοριστεί, να καταθέσουν έναν απολογισμό και τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης διαδικασίας, να υπάρχει κείμενο συμπερασμάτων μετά από κάθε συνεδρία και να κληθούν ειδικοί, οι οποίοι να αναλύσουν διάφορα πολιτειακά μοντέλα.
Παρεμβάσεις τ/κ κομμάτων

Μετά την εισήγηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, τον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των τ/κ κομμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μορφή της λύσης και τον ρόλο της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διαφώνησε στο θέμα του γεωγραφικού διαχωρισμού, λέγοντας πως όλες οι ομοσπονδίες έχουν αυτό το στοιχείο (π.χ. Βέλγιο). Επισήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εθνοτικές εντάσεις, οι οποίες προϋπήρξαν, αν και συμφώνησε πως είναι αναγκαίο να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι στο Κυπριακό συντελείται μια ξενοκίνητη μεθόδευση, που οδηγεί τα πράγματα προς μια κατεύθυνση την οποία επιθυμούν τρίτοι, ενώ επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας, λέγοντας πως κάνει ό,τι κάνει στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους Τουρκοκυπρίους.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι βασικές ελευθερίες σε μια μεταβατική περίοδο που να μην υπερβαίνει τα δέκα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστηρίζοντας ότι Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να αφεθούν να το συζητήσουν και να εξεύρουν λύση μόνοι τους.

Η Ενωμένη Κύπρος εξέφρασε την άποψη ότι η βάση της λύσης πρέπει να είναι η ΔΔΟ, με ένα κράτος και μία κυριαρχία, ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Κύπρου τόνισε την ανάγκη να επανενωθεί η Κύπρος τασσόμενος υπέρ της ειρήνης και της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Εθνικής Ενότητας ανέφερε ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ βρίσκονται πολύ μακριά από τις θέσεις του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ΔΔΟ, ενώ χαρακτήρισε ως εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της λύσης την εκ περιτροπής προεδρία.

Συγκλίσεις με προοπτικές
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος επισήμανε ότι η εισήγηση της ΕΔΕΚ απέδειξε πως υπάρχουν δυνάμεις ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα που ασπάζονται τις ίδιες ή περίπου τις ίδιες απόψεις.
Αυτό αυξάνει τις ευθύνες του κόμματός μας, πρόσθεσε, για ενίσχυση των επαφών και του συντονισμού με αυτές τις δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, τόνισε, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός όσων επικρίνουν την ΕΔΕΚ ότι τάχατες οι θέσεις που προβάλλει οδηγούν είτε σε μη λύση του Κυπριακού είτε σε διχοτόμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα