Έκκληση Ερχιουρμάν για κοινή αντιμετώπιση ασθένειας των εσπεριδοειδών

Για να προστατευθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από το έντομο-φορέα της ασθένειας του πρασινίσματος, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε όλο το νησί σε συνεννόηση με την ΕΕ και τη «νότια Κύπρο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, σε συνάντηση χθες με παραγωγούς εσπεριδοειδών στην κατεχόμενη Λεύκα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Ερχιουρμάν, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει υπογραφεί μεταξύ του «υπουργείου γεωργίας» και του αντίστοιχου της Τουρκίας, έχουν

εγκριθεί 15.000 τόνοι εξαγωγών μανιταριών, αλλά ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες όλων των εξαγωγέων. Δήλωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό. Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει εξαγωγικό όγκο 7,5 εκατομμύρια τόνους και τα προϊόντα που θα σταλούν από τη «βόρεια Κύπρο» δεν είναι πολύ μεγάλης κλίμακας σε σύγκριση με αυτό το νούμερο, ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από το έντομο-φορέα θα είναι ο ίδιος σε 15.000 τόνους ή 35 χιλιάδες τόνους.

«Το έντομο φορέας έφτασε τον Αύγουστο του 2023. Προσπαθήστε να πείσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην μας επιβάλει κάποιο εμπάργκο», είπε ο Τουφάν Ερχιουρμάν και απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» πρόσθεσε: «Το συντομότερο δυνατό, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τη νότια Κύπρο και να διαβουλευτούμε για το πώς μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η ασθένεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα σχεδιασμό σε όλο το νησί. Το έντομο-φορέας δεν δείχνει διαβατήριο στα σύνορα, θα πετάξει από εκεί προς τα εδώ και από εδώ προς τα εκεί. Επομένως, αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μόνο αν γίνει μελέτη σε όλο το νης».

Είπε μάλιστα ότι ως ΡΤΚ θ’ αναλάβουν πρωτοβουλία γι’ αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα