Έκκληση από την αντιπολίτευση για μια δημοκρατική Συρία

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδρίασε σήμερα απηύθυνε έκκληση για μια δημοκρατική Συρία στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοί της και υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στην αρχή μιας μεταβατικής περιόδου, αναφέρεται σε αντίγραφο της τελικής δήλωσης της συνεδρίασης το οποίο είδε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στο Ριάντ, υποστήριξαν τη δημιουργία ενός "δημοκρατικού μηχανισμού μέσω ενός πλουραλιστικού καθεστώτος που να αντιπροσωπεύει όλα τα τμήματα του

συριακού λαού", αναφέρεται στη δήλωση.

Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι γυναίκες ενώ στη δήλωση προστίθεται ότι δεν θα επιβάλλονται διακρίσεις για θρησκευτικούς ή εθνικούς λόγους. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν επίσης να διαφυλάξουν τους κρατικούς θεσμούς της Συρίας και να αναδιαρθρώσουν τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωσε πως οι συνομιλίες στο Ριάντ για την ένωση των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης σημείωσαν πρόοδο.

«Η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι πολύ εποικοδομητική αλλά πιστεύω πως όλοι κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλουν για να υπάρξει σύντομα μια πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Κέρι μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι.

«Έτσι κάναμε πρόοδο, αλλά έχουμε μερικά δύσκολα θέματα για να ξεπεράσουμε», δήλωσε. Μια ενδεχόμενη συνάντηση για τη Συρία στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη «δεν έχει κλειδώσει ακόμη», και οι πλευρές περιμένουν την έκβαση των σαουδαραβικών συνομιλιών, πρόσθεσε.

Ωστόσο μία από τις κύριες συριακές ανταρτικές οργανώσεις, η Αχράρ αλ-Σαμ, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα την αποχώρησή της από τη διάσκεψη του Ριάντ.

Σε ανακοίνωσή της, η Αχράρ αλ-Σαμ δικαιολογεί την αποχώρησή της επικαλούμενη τον "ουσιαστικό ρόλο" που δόθηκε κατά τη διάσκεψη σε "προσωπικότητες που συνδέονται με το καθεστώς".

Μεταξύ των προσωπικοτήτων αυτών, αναφέρει τους αντιπροσώπους της εσωτερικής αντιπολίτευσης που είναι ανεκτή από το καθεστώς, όπως της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή του Χάσαν Αμπντέλ Αζίμ, που είναι παρούσα στο Ριάντ.

"Είναι μια ξεκάθαρη και κατάφωρη παραβίαση της επαναστατικής δράσης", προσθέτει η ανταρτική οργάνωση, η οποία δηλώνει πως κατά συνέπεια δεν θεωρεί ότι "δεσμεύεται από τα αποτελέσματα" της διάσκεψης.

Η Αχράρ αλ-Σαμ, η οποία ανήκει στο σαλαφιστικό ρεύμα, κατηγορεί τους οργανωτές ότι "δεν έλαβαν υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που έγιναν από τις παρατάξεις για να τροποποιηθούν" τα έγγραφα των εργασιών της αντιπολίτευσης, στα οποία δεν υπογραμμίζεται επίσης "η μουσουλμανική ταυτότητα του λαού" της Συρίας.

Η πρόσκληση στο Ριάντ της Αχράρ αλ-Σαμ, συμμάχου του Μετώπου Αλ-Νόσρα, είχε προκαλέσει την αποχώρηση άλλων οργανώσεων. Στην αρχή της συνόδου, η Αχράρ αλ-Σαμ είχε εκφράσει τη λύπη της για "την απουσία αντιπροσώπων των τζιχαντιστικών παρατάξεων στο ύψος" του ρόλου τους επί του πεδίου.

"Δεν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης" αν δεν περιλαμβάνουν "την αποκάθαρση των συριακών εδαφών από την κατοχή των Ιρανών, των Ρώσων και των θρησκευτικών πολιτοφυλακών που τους υποστηρίζουν", είχε αναφέρει η οργάνωση αυτή.

Στο μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως οργανώσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος συμμετέχουν στις συνομιλίες στο Ριάντ.

«Μερικές από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος συμμετέχουν στις συνομιλίες του Ριάντ, δεν θα επιτραπεί σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας», δήλωσε ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα