Εκεχειρία σε κινούμενη άμμο

Η ιστορία έχει δείξει, ότι η εκεχειρία στην πολύπαθη Συρία κρέμεται από μια «λεπτή κλωστή».

Τον περασμένο Ιούνιο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές γειτονιές του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, μερικές ώρες μετά την υποτιθέμενη έναρξη 48ωρης εκεχειρίας.

Oι ελπίδες που διατηρούνται για την σημερινή εκεχειρία είναι πολύ λίγες.

Χθες, Κυριακή, η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία, που προβλέπει την εφαρμογή εκεχειρίας στην Συρία. Οι Σύροι αντάρτες, ωστόσο, δήλωσαν σε επιστολή τους στις

Ηνωμένες Πολιτείες, ότι θα "συνεργαστούν θετικά" με μια εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας όπως αυτές μεταβιβάστηκαν σε αυτούς. Η επιστολή ανέφερε ότι έχουν αγνοηθεί περιοχές υπό πολιορκία και απεύθυναν έκκληση να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες αυτές τις περιοχές χωρίς εξαίρεση.

Στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για την έλλειψη εγγυήσεων, μηχανισμών επιτήρησης ή επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις. Επίσης, εκφράζεται και η ανησυχία για άρθρα της συμφωνίας τα οποία υποδηλώνουν ότι δεν θα απαγορευτεί η πτήση μαχητικών αεροπλάνων της συριακής κυβέρνησης μέχρι και εννιά μέρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Xάρτης: Al Jazeera

Η τουρκική πλευρά

Αν τηρηθεί η υπόσχεση που δόθηκε, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 48 ώρες, δήλωσε από την πλευρά της η Τουρκία, δια στόματος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος πρόσθεσε, πως στην περίπτωση που αυτό πετύχει θα συνεχιστεί για μία βδομάδα η κατάπαυση του πυρός.

“Είπαμε να το πετύχουμε αυτό. Υπάρχει συνεχώς απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία. Η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη είναι επιχείρηση εκκαθάρισης από την απειλή στα σύνορά μάς”, ανέφερε.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία θα συζητηθούν από τους Ευρωβουλευτές την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα