Εκδήλωση τιμής στον ήρωα Κυριάκο Μάτση

Ο Κυριάκος Μάτσης είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο αξιοθαύμαστες φυσιογνωμίες του απελευθερωτικού μας αγώνα, ήταν μια σπάνια μορφή, ένας ολοκληρωμένος από κάθε άποψη άνθρωπος, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε εκδήλωση για τον Κυριάκο Μάτση μπροστά στην προτομή αυτή, της σεπτής μορφής του ήρωα γεωπόνου, ο Υπουργός σημείωσε ότι η εκδήλωση δεν είναι απλά μια καθιερωμένη επετειακή συγκέντρωση και εκπλήρωση μιας απλής υποχρέωσης προς τον ήρωα, είναι μια αναγκαιότητα για όλους εμάς, ώστε

να έρθουμε αντιμέτωποι με το ιστορικό μας παρελθόν και να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος, τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι όχι μόνο σ’ αυτούς που έφυγαν ηρωικά, δίνοντας ότι πολυτιμότερο είχαν για τούτο τον τόπο, αλλά και απέναντι στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Αναφερόμενος στην ζωή του ήρωα, ο κ. Κουγιάλης είπε πως ήταν γιος αγροτών, από το Παλαιχώρι, γεννημένος τον Ιανουάριο του 1926, γνώριζε πολύ καλά τις κοινωνικές συνθήκες που βρισκόταν ο κυπριακός λαός, ιδίως της υπαίθρου, την εποχή εκείνη.

Ταυτόχρονα, μεγαλώνοντας στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κυπριακός λαός έδωσε σύσσωμος το παρόν του στο πλευρό των συμμάχων για την προάσπιση της ελευθερίας των λαών και την αποτροπή της επικράτησης του φασισμού, με την ελπίδα οι υποσχέσεις των Άγγλων για απελευθέρωση από τον αποικιοκρατικό ζυγό και ένωση με την Ελλάδα να γίνουν πραγματικότητα, βίωσε και αυτός όπως και όλος ο λαός του νησιού μας την απογοήτευση, αφού οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν με τη λήξη του πολέμου.

“Γράφει σε φίλο του το 1958: «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή την ζουν Τούρκοι, για Έλληνες, για Εβραίοι…..Εκείνο που έχει αξία είναι να την ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοι της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της, που ’ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης.»

Η Ελλάδα ήταν, από τα μαθητικά του χρόνια, η Μεγάλη Πατρίδα, όπως την ονόμαζε σε κείμενα του. Η περίοδος που θα ζήσει εκεί ως φοιτητής, είναι για τον Κυριάκο περίοδος στενότατης γνωριμίας με τον ελληνικό χώρο. «Λατρεύω και το τελευταίο λιθαράκι αυτής της χώρας», συνήθιζε να λέει, εκφράζοντας επίσης και σε κείμενα του παρόμοια αισθήματα.

Μετά την αποφοίτηση του από τη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1952, επιστρέφει αμέσως στην Κύπρο και πιάνει δουλειά ως γεωπόνος σε αγρόκτημα. Πέρα, όμως, από τα καθήκοντά του στο αγρόκτημα, όντας βαθιά ευαισθητοποιημένος για τους ανθρώπους του μόχθου, όργωνε τα γύρω χωριά δίνοντας συμβουλές και διαλέξεις στους γεωργούς, θέλοντας έτσι να τους μεταδώσει τις επιστημονικές του γνώσεις ώστε με την εφαρμογή τους να δουν καλύτερες μέρες.

Με την έναρξη του αγώνα εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ με τη «φλόγα της αυτοθυσίας και τη δίψα να επιτελέσει έργο μεγάλο». Το αγρόκτημα όπου εργαζόταν γίνεται κέντρο αγώνα. Με το Λαντ-Ρόβερ της δουλειάς του μεταφέρει οπλισμό, βόμβες και πυρομαχικά”.

Η αυτοθυσία του Μάτση, είπε ο Υπουργός, ήταν ταυτόσημη με την αγωνιστική του ύπαρξη. Σύντομα ανέλαβε τη ζωτικής σημασίας θέση του αρχηγού συνδέσμων της ΕΟΚΑ.

Τιμώντας σήμερα τον ήρωα Κυριάκο Μάτση, συνέχισε,παίρνουμε παράδειγμα από τον ηρωισμό και τη θυσία του καθώς και την προσωπικότητά του με όλες εκείνες τις αρετές και τις αξίες που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη κι’ εμείς σήμερα για την ευόδωση του αντικατοχικού μας αγώνα.

“Η θυσία του αποτελεί για μας φάρο αισιοδοξίας και πυξίδα στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για λύτρωση του λαού μας από την κατοχή και τον ντε φάκτο διαχωρισμό”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα