Εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη από το Κέντρο Αριστείας CYENS και τον ΟΠΕΚ

Την εκδήλωση με τίτλο «Το AI στη σύγχρονη ζωή - Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε.» φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του το Κέντρο Αριστείας CYENS, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας και της εφημερίδας Πολίτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CYENS, ο ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) έθεσε σε δημόσια συζήτηση την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην κοινωνία και τα ΜΜΕ,

σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι μίλησαν για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πού οδηγεί και πώς ρυθμίζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαχείριση της πληροφορίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών σε συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες αυτές τάσεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις έργων καινοτομίας ερευνητών του Κέντρου Αριστείας CYENS.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, τέθηκε ότι η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας SCRAT στο Κέντρο Αριστείας CYENS, Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία.

Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα