Εκδηλώσεις για Μέρα της Γυναίκας στην Κύπρο και τον κόσμο

Η 8η Μαρτίου, η ημέρα που έμελλε, να ανοίξει τον μακρύ δρόμο της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλες τις γυναίκες το 1857, τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά και στη χώρα μας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πρώτης κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη.

Σ' αυτήν έδωσαν το παρόν τους εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Ιωνάς Νικολάου, είπε πως είναι μια ημέρα αφιερωμένη

στην ισότητα, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την πρόοδο και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για προώθηση και επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.Εκδηλώσεις όμως διοργανώθηκαν και από γυναικείες και άλλες οργανώσεις και κόμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την ΠΟΓΟ, τη ΓΟΔΗΚ και Παναγροτική Ένωση Κύπρου προς τιμήν της γυναίκας αγρότισσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές επισκέφθηκαν νοσοκομεία για να τιμήσουν γυναίκες που ασθενούν.Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους εξαίρουν τους αγώνες της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά της για ισότητα και επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας. Υπογραμμίζουν ωστόσο, την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης εναντίον της γυναίκας.Ταυτόχρονα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας οδήγησε χιλιάδες γυναίκες σε κάθε γωνιά της γης να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν υπέρ της ισότητας των φύλων.Ενδεικτικά, στη Χιλή, ακτιβίστριες διαδήλωσαν στο Σαντιάγο καλώντας την κυβέρνηση να από - ποινικοποιήσει την άμβλωση.Στο Αφγανιστάν, η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους είναι καθημερινότητα για τις γυναίκες. Η καλλιτέχνης Κούμπρα Καντέμι φόρεσε ένα κοστούμι από μέταλλο και διέσχισε τους δρόμους της Καμπούλ. Το μήνυμά της, ήταν σαφές: «Δεν θέλω να με αγγίζουν».Μάλιστα, περίπου 20 άνδρες που διαφωνούν με το φαινόμενο, φόρεσαν μπούρκα για να συμπαρασταθούν στις γυναίκες – θύματα παρενόχλησης, προκαλώντας αίσθηση στους περαστικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα