Έκδηλη η δυσαρέσκεια στις δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί

Επιβεβαιώνει την είδηση ο Μουσταφά Ακιντζί, ότι κύριο αίτημα του, το οποίο και δεν έγινε αποδεκτό μέσω της τριμερούς συνάντησης, ήταν το να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, μετά το τέλος της τριμερούς, επιβεβαίωσε ότι ενώ επέμενε για χρονοδιαγράμματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δεχόταν σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε, ωστόσο,τη συνάντηση ικανοποιητική καθώς όπως υποστήριξε

επικυρώθηκε με την δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο στόχος για λύση το 2016. Επεσήμανε άλλωστε ότι "δεν υπάρχει λόγος παρασυρθούμε σε απαισιοδοξία", σε μια έμμεση παραδοχή της δυσαρέσκειάς του για την έκβαση της τριμερούς.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε επίσης ότι το γεγονός ότι οι ε/κ αλλά και οι τ/κ "ζήτησαν μεγαλύτερη συμβολή από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου, αποτελεί και ένα χρονοδιάγραμμα".

"Εάν κάποια τεχνικά ζητήματα μείνουν για το 2017",συνέχισε, "αυτό δεν θα δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία, αλλά σε περίπτωση που εισέλθουμε στο νέο χρόνο με ανοικτά τα κύρια θέματα αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούν, να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση μη λύσης, λέγοντας ότι ο χρόνος δεν είναι περιορισμένος μόνο για τους Τ/κ, αλλά και για τους Ε/κ".

Δεν πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα από την Νέα Υόρκη, συνέχισε, ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι “ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες σίγουρα δεν θα μπορούσε να βγει η είδηση για μια συμφωνία από την Νέα Υόρκη. Ούτε υπάρχει λόγος να δώσουμε αρνητικά μηνύματα. Σήμερα εδώ κάναμε πολύ περιεκτικές συνομιλίες. Αν και το θέμα του οδικού χάρτη δεν αντικατοπτρίζεται στην κοινή γνώμη, υπάρχει μια αντίληψη. Αν αυτή η αντίληψη δεν τεκμηριωθεί σε 3 μήνες, εάν πριν το 2017 δεν καθορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο, τότε θα υπάρχει λόγος για να είναι κάποιος απαισιόδοξος”.

Ερωτηθείς γιατί διήρκεσε τόσο η τριμερής συνάντηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν ήταν μια απλή συνάντηση αλλά συζήτησαν με σοβαρότητα αυτά τα θέματα, την επόμενη περίοδο, τι θα γίνει στο επόμενο στάδιο, πως θα γίνουν οι συζητήσεις, με πολλή λεπτομέρεια όλα αυτά.

Απαντώντας δε σε ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι βεβαίως υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, είπε πως χωρίς την εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο, είναι σημαντικό ζήτημα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ και εάν δεν περιλαμβάνεται σε μια συμφωνία, αυτή δεν θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σε όλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ποιος και για πόση διάρκεια θα κατέχει ένα αξίωμα.

CB Akıncı: 2016’da çözüm hedefi BMGS tarafından da teyit edildi. Ortada doğal bir takvim var. https://t.co/vuVvo0Av0f pic.twitter.com/Fx0jHRF5hv

— KKTCCumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) September 25, 2016

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα