Εκδίδεται στη Γαλλία ο Mr. Bitcoin

Την αίτηση του «Mr Bitcoin» - κατά κόσμο Αλεξάντερ Βίνικ – περί ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΣτΕ, με προεδρεύοντα τον Αθανάσιο Ράντο και ειδικό εισηγητή

τον Διομήδη Κυριλλόπουλο, αποφάσισε ότι ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, διαθέτει «ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, προκειμένου να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου».

Έκρινε δε, ότι η επίμαχη απόφαση  δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ούτε και κυβερνητική πράξη, καθώς αφορούσε τη σειρά των χωρών που ζήτησαν την έκδοση του Ρώσου κρατούμενου.

Την Τετάρτη, μιλώντας στο Sputnik, o Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, υποστήριξε ότι ««ο Αλεξάντερ Βίνικ θα ήταν ένα κεφάλαιο για την χώρα» και ότι «δικαιούται μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Παραμένει υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (σ.σ. ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκησε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του. Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα