Ε/κ και τ/κ κόμματα ζητούν ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την Πύλα

Τα πολιτικά κόμματα και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας, επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, για την παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας.

Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών κομμάτων συναντήθηκαν την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και εξέφρασαν απόψεις για

το θέμα που πρότεινε η φιλοξενούσα πλευρά – Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΔΕΚ) με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η συμβατότητα των διατάξεων της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο».

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις, τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το θέμα που παρουσιάστηκε.

Καλούν επίσης τους δύο ηγέτες και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του ΟΗΕ και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εντείνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασαν την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να βασίζεται σε διχασμούς, αλλά να προβλέπει ένα κράτος στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν και ασκούν όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Τα κόμματα είπαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής σεβασμός και προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Όλοι οι συμμετέχοντες επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, κ. Κόλιν Στιούαρτ, για την παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 με οικοδεσπότη το Ενωμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Κύπρου (ΕRΚΚ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα