Οι ήρωες της ακταιωρού "ΦΑΕΘΩΝ"

Την ώρα που οι τουρκοκύπριοι πανηγυρίζουν στο θύλακα των Κοκκίνων τις τουρκικές θηριωδίες του 1964, η πολιτεία τίμησε τους νεκρούς της ακταιωρού Φαέθων. Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις 8 Αυγούστου στα παράλια του Ξερού.

Πέρασαν 52 χρόνια όταν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεφαν με τις "βρώμικες" βόμβες ναπάλμ την ακταιωρό Φαέθων, στα παράλια του Ξερού. Έλαβε μέρος στις μάχες της Τηλλυρίας. Το περιπολικό πλοίο, που αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα στάλθηκε από την Κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου στην

Κύπρο μαζί με την ακταιωρό Αρίων. Αποτελούσαν τη μοναδική ναυτική δύναμη του νησιού.

Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων Ελλαδιτών στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.Παρών στο τρισάγιο και ο τότε κυβερνήτης της ακταιωρού Φαέθων ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Μητσάτσος. Κατάφερε να διασωθεί. Έχασε όμως το δεξί του χέρι. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο εθνικός ύμνος.

Στις 8 Αυγούστου το 1964, το πλήρωμα του περιπολικού προσπαθούσε με σθένος να αντιμετωπίσει την μανία των τουρκικών βομβαρδιστικών στην Τηλλυρία. Με βλάβη στη μια από τις δύο μηχανές, κατάφερε να καταρρίψει ένα τουρκικό αεροσκάφος και να προξενήσει ζημιές σε δεύτερο.

Ύστερα από πολύωρες μάχες η ακταιωρός προσάραξε στο Ξερό υπό τις διαταγές του ανθυποπλοιάρχου Δημητρίου Μητσάτσου. Εκεί, οι βόμβες ναπάλμ κατέστρεψαν το σκάφος στέλλοντας στο πάνθεο των ηρώων 7 από τα 23 μέλη του πληρώματος, 6 Eλλαδίτες και ένα Κύπριο εθελοντή.

Οι πεσόντες της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ

- Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης

- Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος - Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος

- Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος

- Ναύτης Νικόλαος Νιάφας

- Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας

- Εθελοντής Άντης Φιλήτας από τη Μόρφου

Keywords
Τυχαία Θέματα