Εισαγγελέας και καταγγελλόμενος

Η Αστυνομία λαμβάνει οδηγίες μόνο από τον Κώστα Κληρίδη
Αύριο ο Βοηθός Γ. Εισαγγελέας αναμένεται να υποβάλει την καταγγελία του στην Αστυνομία, η οποία, όμως, υποχρεούται να ζητήσει οδηγίες μόνο από τον Γενικό Εισαγγελέα, ασχέτως αν ο ίδιος περιλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα!

Μόνο στον Γενικό Εισαγγελέα δύναται να απευθυνθεί η Αστυνομία -βάσει της νενομισμένης διαδικασίας που ακολουθεί- για τον περαιτέρω χειρισμό της επικείμενης καταγγελίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ασχέτως αν ο ίδιος συμπεριληφθεί στα καταγγελλόμενα πρόσωπα! Αυτό

ανέφεραν έγκυρες πηγές, κληθείσες να εξηγήσουν πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση που τους υποβληθεί καταγγελία από τον κ. Ερωτοκρίτου σε σχέση με την υπόθεση Providencia. Χθες σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου έδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη διορία 48 ωρών (εκπνέει την Παρασκευή) για να διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή με εντολή να διερευνήσει τις καταγγελίες του.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε ο κ. Ερωτοκρίτου, θα προβεί ο ίδιος σε καταγγελία στην Αστυνομία. Ο Βοηθός Εισαγγελέας εξαπέλυσε σοβαρότατες καταγγελίες σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε συνέντευξης Τύπου του Γενικού Εισαγγελέα, κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα πορίσματος που ετοίμασε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής. Βάσει του πορίσματος, ο Βοηθός Εισαγγελέας φέρεται να διέπραξε τα αδικήματα του δεκασμού και της δωροληψίας. Το πόρισμα συμπεραίνει ότι η μη εμφάνιση του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους σε προσωπική αγωγή που καταχώρισε ο κ. Ερωτοκρίτου ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης και συναλλαγής μαζί του, που αγγίζει την υπόθεση της εταιρείας Providencia.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και αντέστρεψε τα πυρά καταγγέλλοντας για την ίδια υπόθεση της Providencia τον Γενικό Εισαγγελέα για δωροδοκία. Καταγγελίες εξαπέλυσε εναντίον και της θυγατέρας της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, καθώς και άλλων δημόσιων προσώπων, ζητώντας τη διερεύνησή του από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή.

Προχωρεί η δίωξη
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, που χαρακτήρισε τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου ως προπέτασμα καπνού και προσπάθεια προσανατολισμού, ξεκαθάρισε, και χθες, πως δεν θα διορίσει νέο ανακριτή, αλλά θα προχωρήσει στην ποινική δίωξη του Βοηθού Εισαγγελέα, βάσει του πορίσματος Καλλή. Κάλεσε τον κ. Ερωτοκρίτου να εγείρει τις καταγγελίες του ενώπιον του δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, την Παρασκευή, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αναμένεται να προχωρήσει στην υποβολή καταγγελίας στην Αστυνομία.

Τι θα κάνει η Αστυνομία
Κληθείσες να αναφέρουν πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση που ο κ. Ερωτοκρίτου όντως προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων δημόσιων προσώπων σε σχέση με την υπόθεση Providencia, αύριο Παρασκευή, έγκυρες πηγές σημείωσαν στη «Σ» ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας ενημερώνεται σε ανώτατο επίπεδο για τις εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «το θέμα τυγχάνει μελέτης» και αναγνώρισαν πως «η περίπτωση είναι ιδιάζουσα και πρωτοφανής».

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, εάν όντως ο Βοηθός Εισαγγελέας απευθυνθεί στην Αστυνομία για να προβεί σε καταγγελία, βάσει της νενομισμένης διαδικασίας που ακολουθεί σε όλες τις υποβληθείσες καταγγελίες, η Αστυνομία είναι ουσιαστικά υποχρεωμένη να του λάβει κατάθεση, την οποία θα πρέπει να προωθήσει στον Γενικό Εισαγγελέα για να λάβει οδηγίες σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς. Οι κανονισμοί της δεν προβλέπουν άλλη οδό από αυτήν του Γενικού Εισαγγελέα, ακόμη και στην περίπτωση που ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία επιλαμβάνεται όλων των ποινικών υποθέσεων της Αστυνομίας από το στάδιο της διερεύνησης μέχρι το στάδιο της αποπεράτωσης μιας υπόθεσης στο δικαστήριο, συμπεριλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα.

Ως εκ τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας θα κληθεί, όσο παράδοξο και αν είναι, να δώσει οδηγίες για τον χειρισμό μιας καταγγελίας από τον Βοηθό του που, όπως όλα δείχνουν, θα στρέφεται εναντίον του.

Keywords
Τυχαία Θέματα