Έιντε: Εξαίρεση του κανόνα το πισωγύρισμα Μοντ Πελεράν

Ως εξαίρεση του κανόνα χαρακτήρισε το πισωγύρισμα του Μοντ Πελεράν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στις δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έιντε είπε πως για ακόμη μία φορά υπήρχε μια πολύπλοκη κατάσταση στις συζητήσεις μετά το Μοντ Πελεράντ "που όπως είπα στο παρελθόν ήταν πισωγύρισμα" γιατί εκεί δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που ελπίζαμε.

Ακολούθως τόνισε ότι κατά τις συχνές μου συζητήσεις και με τις δύο πλευρές τις τελευταίες

μέρες, εντόπισε ισχυρή θέληση για επιστροφή στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να συνεχίσουν την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 19 μήνες.

Σε αυτό το σημείο ο Έιντε τόνισε, ότι αυτή (σ.σ το Μοντ Πελεράντ) είναι η μόνη κρίση που σημειώθηκε και μάλιστα είναι εξαίρεση του κανόνα.

"Από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών αισθάνομαι ότι αργά αργά στην Κύπρο προχωρούμε μπροστά και πιστεύω ότι μέσα σε ένα εύλογο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα για το τι θα συμβεί στο αμέσως επόμενο μέλλον όσο αφορά τις συνομιλίες", είπε.

Είπε ακόμη ότι στην ιστορία των κυπριακών συνομιλιών ποτέ δεν είχαμε τέτοια κατάσταση από τους δύο ηγέτες, όποιοι και αν ήταν κάθε φορά, ήταν έτοιμοι να κάνουν απευθείας συνομιλίες για το εδαφικό, ζητώντας στο πλαίσιο αυτό από όλους, να κατανοήσουν ότι πρόκειται πρόκειται για ένα θέμα διαφορετικό απ` ότι ένα θέμα που αφορά για παράδειγμα τη σύνθεση ενός σώματος της κυβέρνησης.

Ανησυχία Έιντε για όσα γίνονται εκτός διαπραγματεύσεων

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι το άλλο που θέλει να πει είναι ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο την τελευταία βδομάδα και τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτά που γίνονται εκτός διαπραγματεύσεων.

«Πάντα νοιώθω ότι με την προσήλωση που επιδεικνύουν προς τη λύση οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως στο μεταξύ έχουμε δει να υπάρχει αποπροσανατολισμός στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη και σκλήρυνση των θέσεων και ανθρώπους που εξέφραζαν ελπίδα και αισιοδοξία τώρα να ανησυχούν», είπε και κάλεσε τον κόσμο να μην εξάγει συμπεράσματα καθώς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα και μικρά πισωγυρίσματα είναι δυνατό να συμβούν.

Έκκληση προς τα ΜΜΕ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Έιντε απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ να αναγνωρίσουν, όπως είπε, το ρόλο που έχουν σε ό,τι αφορά την υποκίνηση της αίσθησης «ότι η δική μας (εκάστοτε) πλευρά έχει πάντα δίκαιο και η άλλη πλευρά πάντα άδικο».

«Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Οπότε κοιτάξτε πίσω από την επίσημη εικόνα και αναγνωρίστε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα για όλες τις πλευρές και πως υπάρχουν ιδέες που μπορεί να είναι καλές και άλλες λιγότερο καλές και στις δύο πλευρές της εξίσωσης» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους σε ό,τι αφορά το εδαφικό ο κ. Έιντε απάντησε «ναι».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πότε βλέπει να επαναρχίζουν οι συνομιλίες, δήλωσε ότι σε αυτό το θέμα αναφέρεται όταν λέει ότι μπορεί σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς τέλος αν είναι εφικτό να υπάρξει πρόοδος εντός του 2016 ο κ. Έιντε απάντησε καταφατικά. «Το τι σημαίνει πρόοδος, αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε τέλος, ότι λίγο μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ.Έιντε ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του αποψινού δείπνου, ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα