Έιντε: Ευαίσθητο το Εδαφικό γι' αυτό συζητείται εκτός Κύπρου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν θα κηρύξει την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα, με γραπτή του δήλωση, ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Το Εδαφικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κάτι που αποτελεί τον βασικό λόγο που οι συνομιλίες θα γίνουν εκτός Κύπρου, δηλώνει μεταξύ άλλων.

Στην ανακοίνωση ο κ. Εϊντε υπενθυμίζει

ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εντατικές τους διαπραγματεύσεις στο Mont Pèlerin της Ελβετίας από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου και ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με την ευγενή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελβετίας.

Η συνάντηση, αναφέρεται, θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Ο κ. Έιντε επισημαίνει στη δήλωσή του ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται άμεσα το θέμα του εδαφικού και πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην τρέχουσα διαδικασία.

Είναι σημαντικό, προσθέτει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις δύο πλευρές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισαν ( οι δύο πλευρές) να γίνουν οι συνομιλίες εκτός Κύπρου και ο λόγος που θέλουν αυτές να διεξάγονται αλληλένδετα με άλλα σχετικά κεφάλαια.

Καταλήγοντας ο κ.Έιντε αναφέρει πως ο ΓΓ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και προσβλέπει στο να μπορέσει να παράσχει την προσωπική του στήριξη στο έργο των δύο ηγετών που εισέρχονται σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα