Εγκλωβισμένοι Γεωργοί…συνεχής αγώνας

Επίσκεψη στον κατεχόμενο Κορμακίτη πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας, βλέποντας από κοντά τους εγκλωβισμένους γεωργούς της περιοχής.

Όπως ανέφερε μετέβη στην περιοχή για να δει τους εγκλωβισμένους αγρότες μας που «καλλιεργούν την γη που τους γέννησε, σε αντίξοες συνθήκες! Και εμείς πάντα δίπλα τους, με σεβασμό αγάπη και αγωνιστικότητα!».

Ερωτηθείς για προβλήματα των γεωργών στις κατεχόμενες κοινότητας μας, «αυτά» όπως είπε «είναι πολλά και συνεχόμενα».

Άνισα επιδόματα

*Ποια είναι τα μεγαλύτερα

προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας στον Κορμακίτη αλλά και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές;

-Είναι γεγονός ότι οι εγκλωβισμένοι μας στην περιοχή Κορμακίτη και στο Ριζοκάρπασο, ασχολούνται με γεωργία την  μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αντικειμενικές συνθήκες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να μοιάσουν καθόλου με αυτές που είναι στις ελεύθερες περιοχές. Στην ουσία καλλιεργούν τα εδάφη τους και ζουν κάτω από μπότα του κατακτητή, επομένως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. Είναι δύσκολο να μπορέσουν να διακινούν τα προϊόντα τους στις ελεύθερες περιοχές, ουσιαστικά απαγορεύεται στην βάση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και έτσι έχουν τεράστιο πρόβλημα στην διάθεση των προϊόντων. Επομένως είναι εδώ που χρειάζεται η στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που γίνεται εν μέρει αλλά εμείς ως συντεχνία των αγροτών ζητάμε όπως αυξηθούν οι εκταρικές επιδοτήσεις. Δεν γίνεται, να γίνεται διάκριση μεταξύ του εγκλωβισμένου γεωργού και αυτού που ζει που στις ελεύθερες περιοχές. Οι ανησυχίες μπορούν να καθησυχαστούν αν μπει ένα πλαφόν στην έκταση που καλλιεργούν, αλλά το ύψος της στήριξης να είναι το ίδιο με τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ένα τεράστιο πρόβλημα στις κατεχόμενες περιοχές όπως βέβαια και στις ελεύθερες, με τις χαρουπιές. Βλέπουμε ολόκληρες εκτάσεις από χαρουπόδεντρα να καταστρέφονται από την ποντίκα. Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και το Τμήμα Γεωργίας δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθεια των γεωργών, προμηθεύοντας τους με ποντικοφάρμακο.

*Οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος είναι αρκετές για να στηριχθεί ο τομέας της γεωργίας στα κατεχόμενα εδάφη μας;

-Είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως, ότι υπάρχει μια αδικία σε βάρος των εγκλωβισμένων μας, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να τους ελέγξουν σε επί τόπιο έλεγχο όπως στην από δω πλευρά και για τον λόγο αυτό δίνεται πολύ λιγότερη επιδότηση κατά έκταση είτε αυτά είναι σιτηρά είτε αυτά είναι εσπεριδοειδή.

Έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει  όλοι οι εγκλωβισμένοι μας σε Ριζοκάρπασο και Κορμακίτη, να στηριχθούν το ίδιο και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι αγρότες μας στις ελεύθερες περιοχές. Αν γίνει αυτό θα αποκατασταθεί μια τεράστια αδικία.

Σχεδόν όλοι οι εγκλωβισμένοι είναι αγρότες…

*Πόσοι περίπου ασχολούνται με το επάγγελμα του αγρότη στις κατεχόμενες περιοχές; Τείνει να εξαλειφθεί το επάγγελμα σε Κορμακίτη και αλλού;

-Όχι τουναντίον το επάγγελμα στα κατεχόμενα ανθίζει. Σχεδόν όλοι όσοι κατοικούν στα κατεχόμενα εδάφη μας, όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας ασχολούνται λίγο ή πολύ με την γεωργία, την κτηνοτροφία και μελισσόκομία. Μάλιστα παρατηρήθηκε το φαινόμενο με τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος για επιστροφή και επανεγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές, να επιστρέφουν και νέοι που ασχολούνται με την γεωργία. Αυτό είναι ενθαρρυντικό βήμα και για διατήρηση των κοινοτήτων σε συνθήκες κατοχής, αλλά και για διατήρηση του επαγγέλματος του αγρότη.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

*Οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις έχουν αρκετούς αποδέκτες στα κατεχόμενα;

-Το 2006 μετά τα δημοψηφίσματα του 2004 και με το πρόσχημα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αποκλεισμένοι από τις αγορές η Ευρωπαϊκή Ένωση με την συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε και διέθεσε 269 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα εκατομμύρια τα δικαιούνταν όλοι οι κάτοικοι στις κατεχόμενες περιοχές ακόμα και οι εγκλωβισμένοι και ουσιαστικά στον τομέα της γεωργίας λειτουργούσαν τα μέτρα αυτά που λειτουργούμε και εμείς όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των μονάδων, φτάνει να γίνονται σε νόμιμη γη όπως άδειες οικοδομής και άλλα. Με τον τρόπο αυτό είχαν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Συνάμα το 2011 η τότε κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, εκπόνησε σχέδιο μέσω του Τμήματος Γεωργίας ειδικά για τους εγκλωβισμένους ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για εκσυγχρονισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Αυτό το σχέδιο βοήθησε αρκετά τους εγκλωβισμένους.

Κάτι παρόμοιοι οι καιροί το επιτάσσουν με την ευκαιρία και της κατάκτησης από την Κύπρου του χαλουμιού ως ΠΟΠ. Κατατάσσοντάς το στην ελίτ, των ευρωπαϊκών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα και στους εγκλωβισμένους να παράξουν ποιοτικό αιγό-πρόβειο γάλα.

*Τα προϊόντα των εγκλωβισμένων γεωργών μας έχουν απήχηση στις ελεύθερες περιοχές ή και σε εξωτερικό μέσω εξαγωγής;

-Αυτό δεν μπορεί να το πει κάποιος με βεβαιότητα όμως ο κανονισμός της πράσινης γραμμής παρέχει το δικαίωμα σε όλους στα κατεχόμενα Τουρκοκύπριους και εγκλωβισμένους να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω των νόμιμων διαδικασιών και οδών. Δηλαδή τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και τηρώντας αυστηρά τις προδιαγραφές, που σίγουρα εδράζονται στις αρχές υγιεινής διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως όταν το πράξουν, αυτό τα προϊόντα μπορούν να ανταγωνιστούν ισάξια αυτά των συναδέλφων τους στις ελεύθερες περιοχές. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα επιλογής του καταναλωτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα