Ευκαιρίες από την κρίση Brexit διαβλέπει ο Γουίλμπουρ Ρος

Ανοικτές πολιτικές για προσέλκυση εταιρειών στο νησί μας, προτείνει στις κυπριακές αρχές ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλμπουρ Ρος.

Συγκεκριμένα, ο κ.Ρος πρότεινε στις κυπριακές Αρχές να υιοθετήσουν ακόμη πιο ανοικτές πολιτικές, προκειμένου να προσελκύσουν στην Κύπρο

εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που σκέφτονται να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες τους από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος διαβλέπει ευκαιρίες από την κρίση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ.

Ο κ Ρος, ο οποίος ήταν κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τράπεζα Κύπρου και το Harvard Club of Cyprus, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ανάλογες ευκαιρίες και στον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος θα πρέπει να δράσει γρήγορα.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια θεόσταλτη ευκαιρία, αλλά πολύ μικρής διάρκειας διότι (οι εταιρείες) δεν θα περιμένουν για πολύ και τώρα υπάρχουν δύο κύριοι ανταγωνιστές, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρος, πρόκειται για εταιρείες, όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια (mutual funds), ταμεία αντισταθμισμένου κινδύνου (hedge funds) και εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίου (equity funds), τα οποία θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να επωφελούνται του ευρωπαϊκού διαβατηρίου και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια θεόσταλτη ευκαιρία, αλλά πολύ μικρής διάρκειας διότι (οι εταιρείες) δεν θα περιμένουν για πολύ και τώρα υπάρχουν δύο κύριοι ανταγωνιστές, η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί πως ήδη έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι το 22% των χρηματοοικονομικών εταιρειών σκέφτεται να μετακομίσει δραστηριότητες από το Λονδίνο, έτσι ώστε να μην διακοπεί η ομαλή εκτέλεση των εργασιών τους λόγω του Brexit.

Δύο αρνητικά ελέω Brexit

Ο κ. Ρος εκτίμησε ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό σε ό,τι αφορά τον τουρισμό αν, όπως προέβλεψε, η Βρετανία εισέλθει σε ύφεση. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν αφορά τη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς οι κρατήσεις έχουν ήδη κλείσει. Επιπρόσθετα, ο κ. Ρος σημείωσε ότι η λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα χρειαστεί να αυξήσουν τα έσοδα που λαμβάνουν από τα κράτη-μέλη έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων λόγω του Brexit, κάτι που ίσως επηρεάσει και την Κύπρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρος, θετική για την Κύπρο θα είναι και η ομαλοποίηση των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν, καθώς, όπως εκτιμά «η Κύπρος μπορεί κάλλιστα να καταστεί ο λογικός βατήρας τόσο για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που θέλουν να συνάψουν συναλλαγές με τη χώρα όσο και για εταιρείες που θέλουν να εγκαταστήσουν τις βάσεις τους στην περιοχή».

Εξάλλου, σε ερώτηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη αν έχει να προτείνει κάτι για την ύπαρξη οργισμένων ψηφοφόρων στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, είχε την αντανάκλασή του στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ρος αν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πορεία της Κύπρου πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να πει στους Κύπριους πώς θα ψηφίσουν.

«Αλλά είδατε τι προκαλεί στη Βρετανία η αβεβαιότητα και η σύγχυση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκαλέσετε αυτή την αβεβαιότητα και τη σύγχυση στους εαυτούς σας. Συνεπώς, πιστεύω ότι η σταθερότητα και η συνέχιση της πορείας είναι η καλύτερη στρατηγική για την Κύπρο», είπε.

Η αβεβαιότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία, το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους θα είναι η διετής περίοδος αβεβαιότητας μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της ΕΕ, μια αβεβαιότητα που, όπως εκτίμησε, θα παραλύσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

«Γιατί, οι επιχειρήσεις μπορεί να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες ευημερίας, μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αρνητικές συνθήκες, αλλά είναι πολύ πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα», τόνισε.

Εκτίμησε δε ότι έχουμε αφήσει πίσω τις βουτιές των αγορών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά θα υπάρχει συνεχόμενη μεταβλητότητα, καθώς θα εξελίσσεται η κατάσταση.

Το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία;

Ο κ. Ρος χαρακτήρισε το εκκολαπτόμενο διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ως ίσως το «πιο πικρό και πιο ακριβό στην ιστορία», καθώς η ΕΕ μπορεί να χάσει 7,7 δισ στερλίνες που λαμβάνει καθαρά από τη Βρετανία, ενώ η τελευταία κινδυνεύει να απολέσει μέρος από το 45% των εξαγωγών της προς την ΕΕ, ενώ κινδυνεύει να επηρεαστεί ο χρηματοοικονομικός της τομέα, που εργοδοτεί το 3,4% των συνολικών θέσεων εργασίας και δημιουργεί 22 δισ στερλίνες σε φόρους.

Το Brexit και ο Τραμπ, αντίδραση των πολιτών

Ο κ Ρος παρατήρησε πως το επίπεδο ζωής βρίσκεται κοντά στο ψηλότερο ιστορικά σημείο, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την οργή για την ανισότητα, τη μετανάστευση και τους μεγάλους κρατικούς μηχανισμούς. Ακραίοι υποψήφιοι στην ΕΕ, ο Ντόναλντ Τράμπ και ο Μπέρνι Σάντερς συνιστούν την αντίδραση των ψηφοφόρων.

Εκτίμησε πως η ισχυρότερη απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι στην εργατική τάξη και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που προσομοιάζουν με τους ψηφοφόρους που επέλεξαν το Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα