Έφηβος Αθαλάσσα: «Διαφορετικά τα θεραπευτικά προγράμματα στο τμήμα ενηλίκων»

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ψυχιατρικής εταιρείας Κύπρου Λάμπρος Σαμαρτζής, ο οποίος κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει την υπόθεση με το παιδί που το έστειλαν στην Αθαλάσσα λόγω έλλειψης κλινών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Αρχικά ανέφερε ότι, όταν υπάρχει ένα επείγον περιστατικό είτε ενηλίκου είτε ανηλίκου, γίνονται προσπάθειες να γίνει η διαχείριση του και η θεραπεία του στην κοινότητα, δηλαδή να αποφευχθεί η νοσηλεία σε ψυχιατρικό τμήμα. Αν όμως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια θεραπείας στην κοινότητα

και κάτι πρέπει να γίνει γιατί υπάρχει άμεση επικινδυνότητα για τον εαυτό του ή για τους άλλους, τότε πρέπει να γίνει νοσηλεία.

Σημείωσε ότι, οι πολίτες πρέπει να έχουν προσβασιμότητα σε κατάλληλες υπηρεσίες την ώρα που τις χρειάζονται, δηλαδή στην κλινική που πρέπει να πάει και όχι σε άλλη. Από επιστημονική άποψη, όταν δεν υπάρχει κλίνη, δηλαδή διαθεσιμότητα στην κατάλληλη κλινική, εξ ανάγκης θα πρέπει να πάει κάπου που έχει την μεγαλύτερη επιστημονική εγγύτητα.

«Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, νοσηλευτές ψυχικής υγείας, ψυχολόγοι κτλ. Βέβαια είναι πολύ διαφορετικό ένα τμήμα ενηλίκων με ένα των εφήβων. Είναι διαφορετικά τα θεραπευτικά προγράμματα και ο χώρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν υπάρχει ανάγκη να πάει σε χώρο ενηλίκων, αμέσως ξεκινά μία διαδικασία ώστε το συντομότερο δυνατό να μεταφερθεί στον κατάλληλο χώρο όπως και έγινε», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Μιχαηλίδου: Αυτεπάγγελτη διερεύνηση για τη νοσηλεία έφηβου στην Αθαλάσσα (VID)

Μεταφέρθηκε στο Τ.Ε.Ν.Ε ο έφηβος που νοσηλευόταν στην Αθαλάσσα

Keywords
Τυχαία Θέματα