ΕΕ: Την Δευτέρα το σημαντικότερο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας

To σημαντικότερο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων της ΕΕ, των τελευταίων ετών, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σχεδόν ένα μήνα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την κοινωνική ατζέντα. Με βάση την εντολή Τουσκ, να τα βρουν στο υπουργικό επίπεδο οι Υπουργοί αναμένεται να έχουν μια σε βάθος συζήτηση για τον λεγόμενο πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 9.30, υπό την προεδρία του Jevgeni Ossinovski, υπουργού Υγείας και Εργασίας

και της κας Kaia Iva, Υπουργού Κοινωνικής Προστασίας της Εσθονίας και στοχεύει στην επίτευξη γενικής προσέγγισης όσον αφορά την οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων. Αναμένεται επίσης να επιτευχθεί μια μερική γενική προσέγγιση σχετικά με το συντονισμό των ρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή της Κομισιόν που μίλησε στο ΚΥΠΕ νωρίτερα σήμερα, επέστησε την προσοχή όλων στα αποτελέσματα της Δευτέρας και τη διαφαινόμενη συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί για το θέμα των posted workers (δηλ. των αποσπασμένων σε άλλα Κ-Μ εργαζομένων).

Το Συμβούλιο στοχεύει στην επίτευξη γενικής προσέγγισης όσον αφορά την οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων. Στόχος της αναθεώρησης της οδηγίας είναι να διευκολυνθεί η διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών εντός ενός κλίματος θεμιτού ανταγωνισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων που απασχολούνται σε ένα κράτος μέλος και αποστέλλονται προσωρινά σε άλλο από τον εργοδότη τους.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών αμοιβής και ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των ταχυδρομείων και των τοπικών εταιρειών στη χώρα υποδοχής, διατηρώντας παράλληλα την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών.

Η εσθονική προεδρία συνέχισε τις συζητήσεις με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Μάλτας, με στόχο την τελειοποίηση του κειμένου και την επίτευξη ενός ευρύτερου και πιο ισορροπημένου συμβιβασμού. Κατά τη διάρκεια των σχετικών συναντήσεων της ομάδας εργασίας, τα κύρια τεχνικά θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:

- αποσαφήνιση της διατύπωσης των επιδομάτων και επιστροφή των εξόδων για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού, επιβίβασης και διαμονής ·

- περιεχόμενο του αρνητικού καταλόγου στις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις (εξαιρέσεις) ·

- πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό των αποδοχών ·

- οριοθέτηση της αδήλωτης εργασίας, της απάτης και των καταχρήσεων που σχετίζονται με την απόσπαση εργαζομένων ·

- αναφορά στη συνεκτίμηση ελλιπών ή ανακριβών πληροφοριών στον ενιαίο ιστότοπο κατά τον καθορισμό των κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων ·

- περίοδος μεταφοράς έως 2 έτη (από 3) ·

- αυξημένες απαιτήσεις πληροφόρησης σχετικά με την προσωρινή εργασία μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης.

Παρά τις μακρές συζητήσεις και τις προσπάθειες της Προεδρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα, ανοιχτά.

Η Επιτροπή Απασχόλησης υπέβαλε σχέδιο έκθεσης τον Ιανουάριο και οι συζητήσεις ακολούθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση τον Φεβρουάριο. Η παρουσίαση και η εξέταση 500 τροποποιήσεων πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο. Η θέση της Επιτροπής των Περιφερειών εγκρίθηκε στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ολομέλεια την εβδομάδα της 23ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον το Συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε μερική γενική προσέγγιση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και του κανονισμού εφαρμογής του 987/2009.

Ο γενικός στόχος του προτεινόμενου κανονισμού είναι να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός των κανόνων συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης της ΕΕ, καθιστώντας τους σαφέστερους και πιο δίκαιους, εύκολα εκτελεστές, διευκολύνοντας έτσι την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ΕΕ.

Ειδικότερα, η πρόταση επικεντρώνεται σε πέντε τομείς:

- επιδόματα ανεργίας

- παροχές μακροχρόνιας φροντίδας

- οικονομικά ανενεργή κινητή πρόσβαση των πολιτών σε ορισμένες κοινωνικές παροχές (δηλαδή ίση μεταχείριση)

- οικογενειακές παροχές και

- ισχύουσα νομοθεσία για αποσπασμένους και αποσπασμένους εργαζόμενους και πρόσωπα που εργάζονται σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.

Τέλος θα ζητηθεί να εγκριθεί μια πρόταση διοργανικής διακήρυξης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας αποσκοπεί στην ενίσχυση της εστίασης στις κοινωνικές πτυχές και στην προσαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις προκλήσεις του 21ου αιώνα .

Οι υπουργοί ήδη πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχέδιο κοινωνικού πυλώνα κατά την ανεπίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ τον Απρίλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα