ΕΕ: Σχέδιο συμπερασμάτων για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, υπό την εσθονική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και των παράνομων προϊόντων καπνού.

Το Σχέδιο Δράσης για την Τελωνειακή Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επίσης εγκριθεί, δίνοντας υψηλή προτεραιότητα στην καταπολέμηση της απάτης κατά των ειδικών φόρων κατανάλωσης, κυρίως στην παραγωγή παράνομων τσιγάρων και την παράνομη διακίνηση ορυκτελαίων.

Τα συμπεράσματα εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Ομάδας Τελωνειακής Συνεργασίας, και περιλαμβάνουν ενίσχυση

των τελωνειακών αρχών μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου και της ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής, τη συστηματική παρακολούθηση των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή καπνού και την αλυσίδα εφοδιασμού των προϊόντων καπνού, ελέγχο λογαριασμών και ταμειακών ροών αλλά και ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων εγκλήματος.

Η κατάρτιση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου προηγήθηκε της εκτίμησης απειλών βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι μια κοινή τελωνειακή επιχείρηση μεγάλης κλίμακας (14 συμμετέχοντα κράτη μέλη) για την ανίχνευση των παράνομων τσιγάρων. Χάρη στην αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα.

Τα συμπεφωνημένα συμπεράσματα παρέχουν μελλοντικό προσανατολισμό πολιτικής για την Κομισιόν και τα κράτη μέλη κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης τσιγάρων με σκοπό τη μείωση των ζημιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκαλούνται από λαθραία τσιγάρα κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την τελωνειακή συνεργασία Άρντι Μιττ: "η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων εγκρίνεται ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συνοδεύονται από τη σχετική κατανομή των πόρων για την καταπολέμηση της απάτης από τις εθνικές τελωνειακές αρχές".

Υπό την ηγεσία της Εσθονίας, η ομάδα εργασίας για την τελωνειακή συνεργασία συνέταξε επίσης ένα νέο σχέδιο δράσης για την τελωνειακή συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης για την περίοδο από 2018 έως 2019. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την καταπολέμηση της απάτης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (παράνομη παραγωγή τσιγάρων και παράνομη διακίνηση ορυκτών, διακίνηση παραποιημένων εμπορευμάτων).

"Από την άποψη αυτή, εγκρίθηκαν τα δύο σημαντικότερα έγγραφα της εσθονικής Προεδρίας στον τελωνειακό τομέα για την καταπολέμηση της απάτης και οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν. Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη θα μετατρέψουν τις πρωτοβουλίες που περιγράφονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε δράσεις και η επόμενη Προεδρία μαζί με τους ηγέτες δράσης θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την εφαρμογή τους ", δήλωσε ο Μιττ.

Η ομάδα εργασίας για την τελωνειακή συνεργασία απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των εθνικών τελωνειακών διοικήσεων όλων των 28 κρατών μελών και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Κομισιόν, (DG TAXUD), της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME), της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και του Οργανισμού Συνεργασίας για την επιβολή του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROPOL).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα