ΕΔΕΚ: Προτείνει Φορέα ανάκτησης Μη εξυπηρετούμενων δανείων

Το θέμα της σύστασης Κρατικού Φορέα ανάκτησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με αντιπροσωπεία του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επαναβεβαίωσε πως από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ ήταν σταθερά

ταγμένη προς την κατεύθυνση της σύστασης του Κρατικού Φορέα που να μπορεί να εξυπηρετεί Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των πολιτών, με κύριο στόχο την αποφυγή των εκποιήσεων και αυτός, όπως είπε, ήταν και ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ δεν ψήφισε το Σεπτέμβριο του 2014 το Νόμο των Εκποιήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση ενημέρωσε και για τις θέσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή και αφορούν πρώτον, την παραμονή της αξία του ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας που υπέγραψε ο δανειολήπτης με την Τράπεζα και το δεύτερον, σε σχέση με τους εγγυητές, σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου το υπόλοιπο που θα παραμείνει ως χρέος αν ο πρωτοφειλέτης αδυνατεί να το εξυπηρετήσει, τότε να μην έχει η Τράπεζα το δικαίωμα να απευθύνεται σε όποιον θέλει από τους εγγυητές αλλά να γίνεται ισόποση κατανομή του υπολοίπου σε όλους τους εγγυητές.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δυστυχώς φαίνεται ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών αναιρέθηκε αυτή η δέσμευση όταν ψηφιζόταν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας. “Η ΕΔΕΚ θα επαναφέρει αυτό το ζήτημα τώρα επιτακτικά με αφορμή τη συζήτηση και των Κρατικών Προϋπολογισμών”, είπε, και πρόσθεσε πως οι προτάσεις αυτές θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην εξυπηρέτηση δανείων, στην αναδιάρθρωση δανείων αλλά και στην αποφυγή εκποιήσεων κατοικιών από μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από το Πλαίσιο Εκποιήσεων που έχει ψηφιστεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Κινήματος κατά των εκποιήσεων Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως κατέθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους πάνω στο θέμα της σύστασης Φορέα ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από την ΕΔΕΚ.

“Ελπίζουμε αυτή η διαδικασία, αυτή η πορεία για ίδρυση του Φορέα να μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινωνία και είμαστε βέβαιοι πως και η ΕΔΕΚ θα συνδράμει προς αυτό το σκοπό”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητρίου είπε πως το Κίνημα κατά των εκποιήσεων έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις και με άλλα πολιτικά κόμματα, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση σχεδόν από όλα στο θέμα της δημιουργίας του Φορέα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα