ΕΔΑΔ: Απαγόρευση σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία – Τι ισχύει στην Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε στις 13 Φεβρουαρίου απόφαση με την οποία απαγορεύει τις σφαγές ζώων χωρίς αναισθησία για θρησκευτικούς λόγους καθώς παραβιάζονται οι κανόνες ζωικής ευημερίας.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η προστασία της καλής διαβίωσης του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να δικαιολογήσει την απαγόρευση της τελετουργικής σφαγής ζώων χωρίς να προηγηθεί αναστρέψιμη αναισθητοποίηση τους η οποία επιτάσσεται από ορισμένες θρησκείες όπως η μουσουλμανική και η εβραϊκή.

Διευκρινίζεται ότι στην Κύπρο

υπήρχε διαχρονικά ένα αίτημα από την εβραϊκή κοινότητα έτσι ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή της μεθόδου «kosher» για τη σφαγή των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση.

Στο Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι η νομοθεσία που υπάρχει στην Κύπρο και στην Ευρώπη είναι ότι απαγορεύεται η σφαγή χωρίς αναισθησία. «Κατά καιρούς στην Κύπρο ορισμένες κοινότητες όπως η εβραϊκή και η αραβική ζήτησαν να κάνουν σφαγή χωρίς αναισθησία ή με μερική αναισθησία λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».

Εξήγησε ότι το 2020 εν μέσω πανδημίας είχε ζητηθεί από ορισμένους παραγωγούς να σφάζουν με διαφορετικό τρόπο. «Στην Κύπρο υπάρχουν τα καλύτερα μοσχάρια και εξάγονται στον Λίβανο. «Εισάγουμε ορισμένα βοοειδή γιατί δεν έχουμε καλή σφαγή. Εξάγουμε ζωντανά και εισάγουμε σφαγμένα».

Τόνισε ότι τώρα εξάγονται σφαγμένα και στο Ισραήλ. «Εμείς αντιδράσαμε έντονα και παρόλο που πέρασε από το Υπουργικό η απόφαση, στο τέλος ανατράπηκε και αποσύρθηκε το νομοσχέδιο. Αυτό το πράγμα μας δικαιώνει. Η ευημερία των ζώων είναι πάνω από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «αντιλαμβάνεστε την αγωνία του ζώου που θα πάει για σφαγή με μερική αναισθησία και στο τέλος δεν θα το σφάξουν ή θαα το σφάξουν χωρίς αναισθησία. Αυτό το πράγμα είναι πέραν των θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Ο κ. Λειβαδιώτης μίλησε και για τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, αναφέροντας ότι γίνεται έλεγχος και πρέπει να καταγράφεται έτσι ώστε να αποδεικνύεται ότι πήρε αναισθησία πριν το σφάξιμο».

Υπογράμμισε ότι έχουν συνεχώς καταγγελίες για ζώα που σφάζονται χωρίς αναισθησία. «Εγώ τους λέω ότι πρέπει να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Ο κόσμος φοβάται να καταγγείλει επώνυμα».

Ακόμη, ανέφερε ότι απελευθερώνονται άλλες τοξίνες όταν το ζώο σφάζεται χωρίς αναισθησία. «Πολλής κόσμος δεν θέλει να βασανίζεται το ζώο. Η ευημερία τους είναι πάνω από όλα».

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαδικασίες. «Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 20-30 κρεοπωλεία Ελληνοκυπρίων και έχουν ανοίξει κρεοπωλεία οι αλλοδαποί. Αυτοί σφάζουν σε ορισμένες φάρμες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την παράνομη σφαγή για λόγους υγιεινής και για λόγους πεποιθήσεων».
 

Διαβάστε εδώ την απόφαση του ΕΔΑΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα