Έχουμε ήδη αυστηρό νόμο, ετοιμάζουμε κι άλλον

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 100.000
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος θα έχει έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου την εναρμονιστική νομοθεσία για την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, νομοθεσία η οποία θα βασίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου ο Χάρης Γεωργιάδης,

αφού τόνισε ότι μόνο μια χώρα έχει προχωρήσει στην ψήφιση της νομοθεσίας αυτής, υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει ήδη νομοθεσία για την προστασία των καταθετών μέχρι 100.000 ευρώ.

«Πρόκειται, είπε, για τη νομοθεσία η οποία ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν αποφασίσθηκε από το Γιούρογκρουπ το κούρεμα των καταθέσεων. Μάλιστα, τόνισε, η δική μας νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από την ευρωπαϊκή οδηγία, όμως ήδη η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της νέας νομοθεσίας, η οποία θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εξ όσων γνωρίζει μόνον μια ή δύο χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ψηφίσει τη νομοθεσία για την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.
«Η Κύπρος αν και δεν έχει ακόμα ψηφίσει την εναρμονιστική νομοθεσία, σημείωσε, έχει εξασφαλισμένες τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ακριβώς λόγω του bail in, το οποίο αποφάσισε το Γιούρογκρουπ. Όμως επαναλαμβάνω ότι θα έχουμε έτοιμη και την εναρμονιστική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου».

Επιστολή από τη Νομική Υπηρεσία
Το θέμα προέκυψε με αφορμή επιστολή που η Νομική Υπηρεσία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, τη Βουλή και τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με τη σημείωση ότι το εναρμονιστικό νομοθέτημα θα έπρεπε ήδη να είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Δόθηκε ωστόσο προθεσμία μέχρι τις 3 του περασμένου Ιουλίου, η οποία επίσης έχει εκπνεύσει.
Όπως έγραψε η ιστοσελίδα Stockwatch, η ΕΕ απέστειλε προς τις Αρχές της Δημοκρατίας προειδοποιητική επιστολή για επιβολή προστίμου λόγω της καθυστέρησης, ενώ οι Βρυξέλλες αναμένεται σύντομα να αποστείλουν και αιτιολογημένη γνώμη.

Η εναρμονιστική νομοθεσία για το ταμείο εγγυήσεως αφορά σε γενικές γραμμές την εξασφάλιση των καταθέσεων (ανά καταθέτη) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι €100.000, ενώ προβλέπει επιπρόσθετα την προστασία των εισφορών ανά άτομο στα ταμεία προνοίας ή σε συναφή συνταξιοδοτικά σχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα