«Εμπρηστής» αντί... πυροσβέστης

Η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη έβαλε μπουρλότο στο εσωτερικό μέτωπο

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι επέκριναν έντονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

ΗΡΘΕ η ώρα να σταματήσουμε να διαφημίζουμε την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη, υποδεικνύει ο Πρόεδρος

του ΔΗΚΟ

Κάθε άλλο παρά πυροσβεστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην αντιπαράθεση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά και στην άσκηση γενικότερα κριτικής από τα κόμματα για το κυβερνητικό έργο. Ειδικότερα κι ερωτηθείς μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Τ/κ ηγέτη, αν επιθυμεί να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι βεβαίως».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ενσυνείδητα η Κυβέρνηση επιλέγει να μην εμπλέκεται στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Αυτό βεβαίως δεν παρεμποδίζει αλλά υπαγορεύει, αντίθετα, στην Κυβέρνηση να απαντά σε αστήρικτες επικρίσεις ή μηδενιστική προσέγγιση από πλευράς των κομμάτων. Αυτό που θέλω να πω είναι για τη δική μας πρόθεση να μην εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο, και το έχουμε πράξει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενσυνείδητα, στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα κόμματα είναι ότι δεν έχουμε Προεδρικές Εκλογές, ώστε να υπόσχονται υλοποίηση προγραμμάτων. Και συνεπώς θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και στην κριτική που ασκούν προς την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Δεν μπορούν να μας στήσουν στον τοίχο

Περαιτέρω ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως, «όταν ασκείται μηδενιστική κριτική, είναι φυσικό η Κυβέρνηση να αντιδρά απαντώντας, όχι με αντιπαραθετικό τρόπο, αλλά για αποκατάσταση της πραγματικότητας. Βιώσαμε και βιώνουμε κάποιες πραγματικότητες. Βιώσαμε το τι παραλάβαμε. Βιώνουμε το τι σήμερα συμβαίνει ως πραγματικότητα». Σε ερώτηση, αν η Κυβέρνηση αδίκως «στήθηκε στον τοίχο» από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω να μπορεί κάποιος να μας ‘στήσει στον τοίχο’ γιατί έτσι νομίζει, όταν ιδιαίτερα ανεδαφικές και μηδενιστικές είναι οι κριτικές. Συνεπώς, αυτό που θα συμβούλευα είναι να επικεντρωθούν στο κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν, παρά στο να ασχολούνται -ιδιαίτερα κάποια κόμματα- με μια μηδενιστική προσέγγιση με πολιτικές που έχουν αποδώσει, που αποδεδειγμένα έχουν βελτιώσει -δεν λέω ότι έχουν επιλύσει- την κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το 2013, με την κατάσταση που σήμερα υπάρχει», κατέληξε.

«Αποενεχοποιούμε την Τουρκία»

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του στις «Τομές στα Γεγονότα», ανέφερε πως «τη μέρα που ο κ. Ερντογάν έδιωξε τον κ. Νταβούτογλου και υιοθετεί μια σκληρή στάση έναντι της Ε.Ε., ο Πρόεδρός μας επέλεξε να βγει δημόσια και να αποενεχοποιήσει την Τουρκία και να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού. Τι άλλο μπορούμε να πούμε πλέον;», διερωτήθηκε και τόνισε πως, αντί να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να καταγγείλουμε την τουρκική αδιαλλαξία, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που στηρίζει την Τουρκία είναι ο δικός μας.

Τόνισε ακόμη πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να διαφημίζουμε την Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη, και να προτάξουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Τουρκία δέχεται κριτική για τα πάντα και για το μόνο πράγμα που δέχεται συγχαρητήρια είναι για το Κυπριακό. Αντί να χρησιμοποιούμε την Ευρώπη για να λύσουμε το Κυπριακό, η Τουρκία χρησιμοποιεί την Κύπρο σαν ασπίδα στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της πολιτικής ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που ακολουθούμε εδώ και επτά χρόνια», εξήγησε και υπέδειξε πως, «αυτό που πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να βγει με μια εκστρατεία να ξεγυμνώσει την Τουρκία, κερδίζοντας συνεργασίες εντός Ε.Ε., για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει θέση ισχύος στο Κυπριακό και να πείσουμε για την αδιαλλαξία της Τουρκίας».

Νικόλας για Κασουλίδη: «Δεν έχει επιχειρήματα»

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεσή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Ιωάννη Κασουλίδη. «Ο ΥΠΕΞ, μη έχοντας επιχειρήματα να απαντήσει στην εύλογη κριτική μας, έχει χάσει την ψυχραιμία του, διαπιστώνουμε μιαν αμηχανία, έναν εκνευρισμό και καταφεύγει δυστυχώς σε διχαστικά μηνύματα, προσβάλλει τον λαό μας. Χωρίζει τους Ελληνοκύπριους σε αυτούς που θέλουν λύση και σε αυτούς που δεν θέλουν λύση, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους πολιτικούς και πολίτες που ενδεχομένως να διαφωνούν μαζί του σε ό,τι αφορά την πολιτική που εκείνος να προωθήσει στο Κυπριακό», πρόσθεσε, και διερωτήθηκε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για τις βίζες.

«Ποιος είναι ο πρέπων τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί την κατάσταση; Η απόφαση είναι σπουδαία και κινδυνολογούμε, ή η απόφαση είναι επικίνδυνη και πρέπει να την αναστείλουμε; Ποιο από τα δύο; Ας αποφασίσουν πρώτα εκείνοι ποιο από τα δύο θέλουν να πουν στον λαό, και μετά να πουν στον λαό και ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποτρέψουν τα 80 εκατομμύρια των Τούρκων να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης σε μία κατεχόμενη Κύπρο, όταν εμείς δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

ΑΚΕΛ: Παραβιάζουν τη νομοθεσία

Αντιδράσεις για τις προαναφερθείσες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξαν και μάλιστα σε έντονο ύφος από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους. Σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει πως «επαληθεύτηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει εντολές στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ώστε να αναμειχθούν στα προεκλογικά. Πρόκειται για τεράστιο σφάλμα. Όχι επειδή έχουμε ιδιαίτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουμε ως προεκλογικούς αντιπάλους τους Υπουργούς και τους μονολόγους τους, αλλά διότι προέχει η διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών. (…) Η γενική συμμετοχή τους όμως στον κοινοβουλευτικό προεκλογικό αγώνα, η εκφορά κομματικών μονολόγων από τα Μέσα Ενημέρωσης και η εμπλοκή τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είναι ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τον νόμο και υπονομεύουν τα συνταγματικά θέσμια», σημειώνει.

Περδίκης: «Προεκλογικό μεγάφωνο του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος»

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης υποδεικνύει πως, «με τις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης γίνεται προεκλογικό μεγάφωνο του ΔΗΣΥ. Φαίνεται ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται. Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί είχαν έντονο προεκλογικό προκλητικό χρώμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να απευθύνεται δημόσια και προσβλητικά προς τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της βίζας στους Τούρκους, οφείλει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, για να υπάρξει ενημέρωση για τις περαιτέρω ενέργειες της Κυβέρνησης. Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι οι οποίοι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν. Κι ο τρόπος δεν είναι οι προεκλογικές ατάκες του Προέδρου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη ή των όποιων αρχηγών κομμάτων», καταλήγει ο κ. Περδίκης.

«Το κυβερνητικό έργο δεν σταματά»

ΠΕΡΑΝ της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αντιδράσεις κομμάτων προκάλεσαν και την παρέμβαση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως «το κυβερνητικό έργο και οι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν λόγω προεκλογικής περιόδου, όπως ούτε οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού έχουν διακοπεί αλλά, αντίθετα, πρέπει να συνεχιστούν ενόψει και της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις Εκλογές της 22ας Μαΐου, ώστε να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο».

Σημειώνει ακόμη ότι οι συναντήσεις για συντονισμό είτε του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό είτε Υπουργών με την ηγεσία του ΔΗΣΥ «ήταν σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία τρία χρόνια». Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ακόμη ότι η συνεργασία Κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού είναι στενότατη από την αρχή της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, προς αντιμετώπιση των πολλών και πρωτοφανών προβλημάτων που παρέλαβε η Κυβέρνηση στην οικονομία, παραθέτοντας στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα