Εμπλοκή «τέρατος» ευνοεί μια… «θεά»

Το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ εξετάζουν κατά Noble και Delek στο ΙσραήλΗ αναταραχή δύναται να λειτουργήσει υπέρ της Κύπρου, αφού δεν αποκλείεται οι δύο εταιρείες να αποφασίσουν να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της «Αφροδίτης»Η ΕΞΕΛΙΞΗ ουσιαστικά θα καθυστερήσει την αξιοποίηση του «Λεβιάθαν»Εμπόδια τίθενται σε σχέση

με την ανάπτυξη του «Λεβιάθαν», του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ισραήλ, που συνορεύει με το κυπριακό «Αφροδίτη», τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Jerusalem Post», η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Orna Hozman-Bechor απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο της Αρχής κατά των Μονοπωλίων David Gilo την Τετάρτη, σε σχέση με την ανακοίνωσή του ότι δεν θα υποβληθεί προς έγκριση ένα συναινετικό διάταγμα, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο «Λεβιάθαν».

Το διάταγμα προέβλεπε ότι η Delek Group και η Noble Energy, κύριοι εταίροι στο «Λεβιάθαν» και στο «Ταμάρ», θα συνέχιζαν τη λειτουργία των κοιτασμάτων, χωρίς να θεωρούνται «καρτέλ», όμως θα ήταν αναγκασμένες να πωλήσουν τα μικρότερα κοιτάσματά τους, «Καρίς» και «Τανίν».Πιθανές ζημιέςΣτην επιστολή της η κ. Hozman-Bechor αναφέρει ότι «δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε αλλαγές, οι οποίες να δικαιολογούν την κίνηση αυτή», ενώ προσθέτει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές και θεμελιώδεις ζημιές στον τομέα της ενέργειας στο Ισραήλ». Σύμφωνα με την Αντιμονοπωλιακή Αρχή, το προτεινόμενο διάταγμα «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του αντιμονοπωλιακού νόμου», ενώ παρατίθενται μια σειρά από λόγοι, όπως ότι με το παρόν διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έλυνε το πρόβλημα του μονοπωλίου.Παράλληλα με την απόσυρση της στήριξής του στο διάταγμα την Τρίτη, ο κ. Gilo ενημέρωσε τις Delek και Noble Energy ότι η Αρχή θα εξετάσει κατά πόσο η ιδιοκτησία του «Λεβιάθαν» αποτελεί μια «περιοριστική διευθέτηση», εννοώντας ένα καρτέλ, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν τον ισχυρισμό για καρτέλ, κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Ιανουάριο, κατέληξε η Αντιμονοπωλιακή Αρχή.Έντονες αντιδράσειςΣύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς των εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου, δοθέντος ότι η απόφαση μπαίνει τροχοπέδη στους σχεδιασμούς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που ελέγχουν στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι Noble και Delek έχουν στην κατοχή τους το 85% του τεράστιου σε αποθέματα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Γνώστες των θεμάτων ενέργειας ανέφεραν στο «Σίγμα» ότι εκτιμούν πως η αναταραχή δύναται, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει θετικά για την Κύπρο, σε περίπτωση που οι εταιρείες αποφασίσουν να ανεβάσουν ταχύτητες στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.Χάνουν τη σειρά τουςΘετικό επηρεασμό της Κύπρου από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στο Ισραήλ βλέπει και ο Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας και τέως Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας Σόλων Κασίνης, μετά την απόφαση της Αντιμονοπωλιακής Αρχής της χώρας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα καθυστερήσει ουσιαστικά η αξιοποίηση του «Λεβιάθαν» και αυτό θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, για να πάει στην Αίγυπτο και να βοηθηθεί η δραστηριοποίηση των τερματικών υγροποίησης εκεί.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους λόγους για τους οποίους δεν αναμένει ότι η Noble θα εγκαταλείψει την περιοχή μας, υπό το φως των εξελίξεων στο Ισραήλ, δίδοντας βάρος σε εργασίες της σε άλλες περιοχές του πλανήτη. «Υπό τις περιστάσεις, εγώ πιστεύω ότι η Noble στην περιοχή μας είναι πολύ επιτυχημένη και οπωσδήποτε θα βάλει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής. Διότι η περιοχή μας είναι μια περιοχή που οπωσδήποτε χρειάζεται φυσικό αέριο και η εμπορία θα είναι ευκολότερη απ' οπουδήποτε αλλού», ανέφερε.Η επόμενη παραβίασηΤις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες, συνοδευόμενο από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αφού, μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι δεν ανανέωσαν τη NAVTEX που εξέδωσαν και λήγει την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα βάλει τέλος στην τουρκική προκλητικότητα.Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και θα κινηθεί προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αυτήν τη φορά. Οι Τούρκοι εμφανίζονται πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν το ρευστό πολιτικό κλίμα στην Αθήνα και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, και να δράσουν σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, κατά την οποία η Κυβέρνηση έχει την προσοχή της στραμμένη στη Βουλή, προσπαθώντας να αποφύγει το ενδεχόμενο εκλογών.Θα βγουν κι από πάνωΤΗΝ ίδια στιγμή, στη Λευκωσία αναμένεται πως οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τον τερματισμό της εισβολής τους στην ΑΟΖ ως κίνηση καλής θέλησης από μέρους τους και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να ενταθούν οι πιέσεις για επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη στη διαπραγματευτική τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έθετε, επί της ουσίας, ως όρο για άρση της αναστολής συμμετοχής στις συνομιλίες την άρση της απειλής και τον τερματισμό των παραβιάσεων.

Με την αποχώρηση του «Μπαμπαρός» από την ΑΟΖ όντως οι παραβιάσεις τερματίζονται, ωστόσο δεν παρέχεται οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι δεν θα επιστρέψει ή ότι οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν άλλου είδους και αντίστοιχης σημασίας ενέργειες στο μέλλον. Πληροφορίες της «Σημερινής», πάντως, αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση θα σφυγμομετρήσει τις προθέσεις της Άγκυρας, από την αντίδρασή της στη διεξαγωγή της νέας γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI-KOGAS στο δυνητικό κοίτασμα «Αμαθούσα», μετά το τέλος των εργασιών στον «Ονασαγόρα», οι οποίες δεν κατέδειξαν την ύπαρξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου.«Ώρα μηδέν»Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με το Κυπριακό και τις τουρκικές παραβιάσεις, θα συζητηθούν σήμερα, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης με τίτλο «Κυπριακό ώρα μηδέν: Αποτροπή τουρκικής λίμνης στη Μεσόγειο, συμμαχίες και στρατηγική απελευθέρωσης», που διοργανώνει ο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π, το Μέτωπο Κ.Φ.Η.Β., η Α.ΦΚ. Νίκη ΤΕΠΑΚ και η Α.Κ.Μ. ΕΦΕΝ. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δρ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης και ο υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Α018 στα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως, στις 7 μ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα