Δυσθεώρητες ευθύνες και ασύγγνωστα λάθη οδηγούν σε νέο 2013

Σε κινούμενη άμμο για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία βρίσκεται η χώρα. Η κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν ξύπνησε απλώς τις μνήμες από τον εφιάλτη του 2013, αλλά μετατρέπεται σε καρμανιόλα για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα εμφανίζονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα και αναζητούν σανίδα σωτηρίας από τη Βουλή, η οποία καλείται εκ νέου να ψηφίσει οδυνηρές λύσεις για τον λαό, με την επίκληση

του επιχειρήματος ότι έτσι θα αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή.

Η θεσμική αμηχανία πυροδότησε ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τον Συνεργατισμό. Στα χαρακώματα βρίσκονται και οι άλλες τράπεζες του τόπου, οι οποίες φοβούνται ότι, εάν δεν ψηφιστεί το νέο πακέτο για τα ΜΕΔ, θα αντιμετωπίσουν -όπως και ο Συνεργατισμός- τη δαμόκλειο σπάθη του SSM για μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων των τερματισμένων στεγαστικών δανείων που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει αναπόδραστα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Οι δραματικές ώρες, που διέρχεται ο τόπος, σηματοδότησαν και έναν νέο πόλεμο πολιτικής αλληλοεξόντωσης πάνω από το «πτώμα» του Συνεργατισμού.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα