Δρόμος μετ' εμποδίων προς μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη

Η πολυαναμενόμενη συμβιβαστική πρόταση Έιντε, η οποία θα επιχειρούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα Γενεύη, φαίνεται να σκαλώνει, προς το παρόν, στις εκκρεμότητες και τις "πραγματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών πάνω στις οποίες πρέπει να εργαστούν", όπως ο ίδιο τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ

για το Κυπριακό δεν έκρυψε την πρόθεσή του να εξαντλήσει ολόκληρη την εβδομάδα σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις, στη μορφή της διπλωματίας του πήγαινε-έλα, την οποία εκτός απροόπτου θα συνεχίσει αύριο Πέμπτη. Ως προθεσμία για εξεύρεση συμφωνίας για σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, έθεσε το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο Έιντε, οι δυο ηγέτες συμφωνούν στο ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν πολλά στην Κύπρο χωρίς μια συμφωνία για την επανασύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης.

Στο σημείο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, γίνεται μια διαβούλευση σε σχέση κυρίως με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη στη Γενεύη. Υπάρχει ωστόσο όπως όλα δείχνουν τεράστια δυστοκία στο να εξευρεθεί συμφωνία στα διαφορετικά θέματα θα συζητηθούν και σε ποιο σημείο θα πρέπει να φτάσουν για να θεωρηθεί επιτυχημένη η Διάσκεψη, έτσι ώστε να μπορούν οι δυο πλευρές να συνεχίσουν με τα υπόλοιπα ζητήματα.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί επίσης η αλληλουχία των ζητημάτων αλλά και το ποια ζητήματα θα συσχετιστούν μεταξύ τους, με τις δυο πλευρές να παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στα συγκεκριμένα ζητήματα. Πρόκειται για ζητήματα στα οποία υπάρχουν όντως σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των πλευρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να κλείσει το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων και μετά να συζητηθεί το Εδαφικό και να κλειδώσει και αυτό με τη σειρά του, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν βρίσκει σύμφωνο τον Μουσταφά Ακιντζί και την τουρκική πλευρά.

Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, ότι η διαπραγματευτική διαδικασία πραγματοποιείται σε δυο επίπεδα. Το ένα είναι αυτό της εσωτερικής πτυχής, το οποίο πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ, και το δεύτερο είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τα ΗΕ είναι πώς θα εξευρεθεί η φόρμουλα αυτή που να φέρνει τα δυο επίπεδα σε απόσταση που να ενισχύουν το ένα το άλλο.

Σημαντικό σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η σιγή ιχθύος που κρατούν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας Διάσκεψης, στοιχείο που καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μπλοκάρισμα που υπάρχει στις μεταξύ των δυο πλευρών συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως΄, ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τις εγγυήτριες δυνάμεις, όσο και με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μεταφέρει ενδιάμεση πρόταση, ο κ. Άιντε είπε ότι «βασικά ακούω τους ηγέτες, αποτυπώνοντας το τι χρειάζονται και το τι θέλουν, και μετά θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να τα συνδυάσουμε αυτά. Αλλά είναι δικές τους ιδέες, αυτό είναι το υλικό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα