Δραματικές μαρτυρίες από διάσωση προσφύγων στο Κάβο Γκρέκο

Τις δραματικές στιγμές της διάσωσης των 26 προσφύγων, που κινδύνευσαν ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, αφηγήθηκαν δύο από τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση διάσωσης, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Ζήσε το» της τηλεόρασης του Σίγμα.

Ο Χριστοφίδης Μυριάνθης, αρχιπιλότος του ελικοπτέρου διάσωσης και ο διασώστης Κακουλής Γιώργος μίλησαν για την κυριολεκτική «Οδύσσεια» που βίωσαν οι πρόσφυγες.

Περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατούσε στην θαλάσσια περιοχή όταν το ελικόπτερο προσέγγισε τη βάρκα των προσφύγων.

Το κέντρο συντονισμού έρευνας και

διάσωσης ξεκίνησε την επιχείρηση αρχικά ως μια έρευνα δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης. Ο εντοπισμός έγινε από το ελικόπτερο του ιδίου και διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες στη βάρκα κινδύνευαν από τη μανιασμένη θάλασσα σε βαθμό που αν δεν εντοπίζονταν θα ήταν βέβαιος ο θάνατός τους.

Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσαν, ήταν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και η βάρκα να δίνει μάχη να κρατηθεί στην επιφάνεια από τα 6-7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Αρχικά επιλέγηκαν να διασωθούν γυναίκες και παιδιά. Υπήρχαν βρέφη σε κίνδυνο είπε ο κ. Κακουλής ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατέβηκε στη βάρκα. Πολλά παιδιά δεν είχαν αίσθηση και ήταν ανήμπορα να κουνήσουν το κεφάλι τους.

Όταν έφτασε το ελικόπτερο στη σκηνή όλοι οι πρόσφυγες ήταν στη βάρκα και μετά άρχισαν να πέφτουν οι μετανάστες στο νερό, ενώ οι μανάδες των εξουθενωμένων παιδιών παρέμειναν στη βάρκα δήλωσαν.

Στο μεταξύ η αστυνομία έδωσε σήμερα, 04 Νοεμβρίου, βίντεο με υπέρυθρη εικόνα -λόγω του σκότους- από τη διάσωση των προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα