Δ.Νοσηλευτικών Υπηρεσιών για υλοποίηση δράσεων «Κοινοτικής Μαιευτικής»

Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της μαιευτικής έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για ανάπτυξη «Κοινοτικής Μαιευτικής» για την παροχή μαιευτικών υπηρεσιών από μαία/μαιευτή εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει σε μήνυμα για τη Διεθνή Μέρα Μαιών/Μαιευτών (5η Μαΐου), ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Όπως προσθέτει στο μήνυμα, η εν λόγω υπηρεσία έχει ως γνώμονα

την παροχή μαιευτικής φροντίδας και ανταπόκριση στις ανάγκες υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους από μαία/μαιευτή, με σωστή επικοινωνία και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, κουλτούρα, αξίες και πιστεύω της κάθε γυναίκας.

Σημειώνει πως οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας όπως αύξηση καισαρικών τομών, διασφάλιση συνεχούς, ολοκληρωμένης φροντίδας της γυναίκας κ.λπ. καταστούν αναγκαία τη δημιουργία «Κοινοτικής Μαιευτικής» στη σύγχρονη κοινωνία, στην οποία η παρουσία/υπηρεσίες της μαίας προγεννητικά και κατά την περίοδο της λοχείας, απουσιάζουν παντελώς από το Σύστημα Υγείας της Κύπρου.

Αναφέρει περαιτέρω πως η ενδυνάμωση των μαιών μέσω συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τους στόχους της εν λόγω υπηρεσίας.

Ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών σημειώνει το φετινό μήνυμα που επέλεξε η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ) (ICM) για να εορτάσει παγκόσμια την ημέρα της/του Μαίας/Μαιευτή, που φέρει τον τίτλο: «Together again: from evidence to reality»(Ξανά μαζί: από την τεκμηρίωση στην πραγματικότητα).

Επικαλούμενος, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών και την πρόεδρο της Franka Cadee, αναφέρει ότι το έτος 2023 θα φέρει στο φως αναμφίβολα σημαντικές εξελίξεις τόσο για τις μαίες όσο και για τη μαιευτική.

Παραθέτει επίσης αναφορά της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΔΣΜ, Sally Pairman ότι ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μαιών θα σημάνει την προώθηση του συλλογικού αιτήματος των μαιών για μεγαλύτερη επένδυση στο μαιευτικό επάγγελμα και τις μαίες γενικότερα.

Στο μήνυμα αναφέρεται ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι μαίες παγκόσμια, αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση και αυξημένες ανισότητες στους χώρους εργασίας και πως η μετακίνηση τους από μαιευτικές υπηρεσίες, σε μονάδες παροχής φροντίδας ασθενών με COVID-19, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την έλλειψη μαιών και τον ουσιαστικό ρόλο που είχαν να διαδραματίσουν κοντά στις γυναίκες/έγκυες/λεχώνες.

Τέλος, σημειώνει πως οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής υγείας καλούνται να αναγνωρίσουν ως επιτακτική την επένδυση των μαιών/μαιευτών στην κοινότητα και να βοηθήσουν έτσι ώστε να υλοποιηθεί η «Κοινοτική Μαιευτική», κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υγιέστερες οικογένειες, πιο παραγωγικές κοινότητες και πιο ισχυρό σύστημα υγείας.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Τέλος η πανδημία του κορωνοϊού - «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δ Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Κοινοτικής Μαιευτικής,d nosileftikon ypiresion, koinotikis maieftikis