«Διψούν» για μάθηση οι κρατούμενοι στις κεντρικές φυλακές

Δώδεκα φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων μια ισοβίτισσα και ένας φοιτητής νομικής, βρίσκονται μεταξύ των 630 περίπου κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές. Από αυτούς 256 κρατούμενοι φοιτούν στην εσπερινή τεχνική σχολή και παρακολουθούν τα 30 μαθήματα των επιμορφωτικών ινστιτούτων που παραδίδονται στα σχολεία που λειτουργούν σε όλες τις πτέρυγες, ενώ στα εργαστήρια μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, με πιστοποίηση που εξασφαλίζεται χωρίς να διακρίνεται ότι προέρχεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των
φυλακών.

Οι κρατούμενοι δεν είχαν παράπονο, φάνηκαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της εκπαίδευσης και των γνώσεων που λαμβάνουν. Μόνο η Ζωή, στην γυναικεία πτέρυγα, διατύπωσε ένα παράπονο που φαίνεται ότι είχαν κι άλλες συγκρατούμενες. “Πεθυμήσαμε τα σουβλάκια. Και το χαλούμι. Εγώ δεν λέω όχι ούτε στα αμπελοπούλια”. Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής χαμογέλασαν και το αίτημα βρήκε ανταπόκριση από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Αννα Αριστοτέλους με την προϋπόθεση ότι το ψήσιμο θα το αναλάβουν οι ίδιες. Στις γυναικείες φυλακές είχαν το τέταρτο μάθημα κοπτικής ραπτικής. Στη διπλανή αίθουσα που λειτουργεί και ως γυμναστήριο, τα όργανα θα αλλάξουν με χορηγία του ΟΠΑΠ Κύπρου και ένας γυμναστής από τον ΚΟΑ αναλαμβάνει την άθληση των γυναικών. Η αίθουσα θα χρησιμοποιείται και για το εσπερινό σχολείο.

Στην γυναικεία πτέρυγα ο υπερπληθυσμός είναι εμφανής. Από 30 τους τελευταίους δύο μήνες κρατούμενες έγιναν 50. Σε κάποια δωμάτια κοιμούνται και 16 άτομα μαζί. Μόνο μία ισοβίτισσα κοιμάται μόνη της. Οι γυναίκες ανταποκρίνονται όμως στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η κ. Αριστοτέλους ενημέρωσε τα μάλη της Επιτροπής Παιδείας ότι σε συνεργασία με την Microsoft όσοι παρακολουθούν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών λαμβάνουν πιστοποίηση ενώ η Cyta παρέχει δωρεάν τους υπολογιστές και οι απόφοιτοι αυτών των μαθημάτων μπορούν να κάνουν πρακτική στο Οργανισμό.

Ο 53χρονος Χ.Κ στο μάθημα ηλεκτρολογίας της εσπερινής τεχνικής σχολής δήλωσε πολύ ικανοποιημένος. “Εκπαιδευόμαστε σε κάτι που δεν ξέραμε. Ελλείψεις δεν έχουμε προς το παρόν. Το πρωί το μάθημα ξεκινά 8-8.15. Οι καθηγητές έρχονται στην ώρα τους, εμείς κάποτε αργούμε...”.

Τα μαθήματα ξεκινάν από τις 8 το πρωί και διαρκούν μέχρι τις 14.30. Ο υπεύθυνος του σχολείου στις φυλακές ανέφερε ότι έχουν διάφορα μαθήματα, φέτος και μάθημα χορού. Στο μάθημα τέχνης, στην κεντρική αίθουσα και κεντρική βιβλιοθήκη, ήταν όλο αλλοδαποί, επτά στον αριθμό, με εκπαιδεύτρια από τα επιμορφωτικά κέντρα. Στο ξυλουργείο, ξυλογλυπτική και θρησκευτικές σκαλιστές εικόνες. Στο βιβλιοδετείο τυπώνονται και δένονται τα πρακτικά της Βουλής για το Προεδρικό από το 1960, φάκελοι με το σήμα της Προεδρίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και το 95% των βιβλίων του κράτους, μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του βιβλιοδετείου, “το μαργαριτάρι των Φυλακών” όπως ανέφερε. Τριάντα κρατούμενοι απασχολούνται στο βιβλιοδετείο.

Τα μαθήματα στις φυλακές ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ενήλικες μαθητές, όμως συνεχίζουν αδιάκοπα, Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Την κανονική διάρκεια της σχολικής χρονιάς με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας, στις διακοπές με εθελοντές. Το μάθημα γίνεται “λίγο στα αγγλικά, λίγο στα ελληνικά”, όπως μας ελέχθη, αφού το 55% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.

Οι φοιτητές είναι τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων που παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεων και παρακάθονται σε εξετάσεις ή με την μέθοδο tutoring, όπου έρχονται καθηγητές για την παράδοση μαθημάτων. Όλοι οι φοιτητές διδάσκονται, μελετούν εντός των Φυλακών. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ανέφερε ότι θα προχωρήσουν με μνημόνιο συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δίδακτρα είναι μειωμένα κατά 50-70% ή και δωρεάν, σημείωσε.

Υπάρχει η τυπική και άτυπη εκπαίδευση, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι στόχος της τυπικής εκπαίδευσης είναι οι κρατούμενοι να αποκτήσουν απολυτήριο τεχνικής σχολής και πιστοποιημένη επαγγελματική γνώση σε τομείς της οικονομίας όπου μπορούν να απορροφηθούν. Ενισχύσαμε τους κλάδους σπουδών από τέσσερις σε έξι, πρόσθεσε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε και το διδακτικό προσωπικό.

Μέσα από τα προγράμματα της εσπερινής σχολής, με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα δίδεται η δυνατότητα στους κρατούμενους που δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια για εγγραφή στην εσπερινή σχολή να παρακολουθούν υπό το καθεστώς του παρατηρητή και να λαμβάνουν πιστοποίηση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας όσοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το γυμνάσιο ή το λύκειο, με ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία των φυλακών θα μπορούν να παρακαθίσουν σε κατατακτήριες εξετάσεις για απόκτηση απολυτηρίου.

Από φέτος το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών δεν διαφέρει σε τίποτα από το εκπαιδευτικό σύστημα πιστοποίησης των μαθημάτων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των Φυλακών και τις συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημαντικό είναι κάποιος να έχει προσόντα για εργοδότηση όταν βγει έξω και να μην έρθει πίσω, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου κατά την ενημέρωση των μελών από την ηγεσία των Φυλακών.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των κρατουμένων στα προγράμματα εκπαίδευσής τους εντός των φυλακών ικανοποίησε τον Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Γεώργιο Τάσου ο οποίος μιλώντας μετά την επίσκεψη σημείωσε το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό που θα δίδεται σε όσους παρακολουθούν μαθήματα και το ενδιαφέρον των μισών σχεδόν κρατουμένων “να μάθει κάτι εντός των φυλακών”, γι` αυτό και συνεχάρη τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Διεύθυνση των Φυλακών. Με τον τρόπο αυτό οι κρατούμενοι έχουν απασχόληση εντός των φυλακών και λαμβάνουν εφόδια για την μελλοντική τους αποκατάσταση, συμπλήρωσε.

Η δυνατότητα να προσφέρουμε στους κρατούμενους τα επίπεδα τυπικής εκπαίδευσης που προσφέρονται σε όλους τους ενήλικες του τόπου και ευκαιρίες επανένταξης, είναι το πιο σημαντικό για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης. Αυτή τη στιγμή, είπε, συζητείται με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η παροχή καθηγητών και προγραμμάτων προσαρμοσμένων στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο για ενήλικες μαθητές.

“Προσπάθειά μας είναι να δώσουμε δικαίωμα ζωής σε όσους βρίσκονται εντός των Φυλακών. Να τους δώσουμε το δικαίωμα να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο, μη αποκλείοντάς τους από την ένταξη στην κοινωνία ώστε να μην επιστρέφουν πίσω στις φυλακές ως η μόνη διέξοδος”.

Ο κ. Νικολάου είπε όλοι βλέπουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει, οι οποίες ήταν αναγκαίες, γι’ αυτό και ζήτησε τη στήριξη όλων, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όσους καταβάλλουν μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, το προσωπικό των Φυλακών ή άλλοι, “να μηδενίζεται το κάθε τι που γίνεται από κάποιους για άλλους σκοπούς. Μας θλίβει και είναι λυπηρό αυτό το γεγονός”. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να το υπονομεύουν και ζητάμε τη στήριξη της Επιτροπής στα επόμενα βήματά μας, σημείωσε.

Σε παρέμβασή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς μίλησε για την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό από επιστημονικές επιτροπές, ώστε – αφού κάνουμε αξιολόγηση μέχρι σήμερα – να δούμε πού θέλουμε να πάμε παρακάτω.

Στην ενημέρωση και επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας, Ευθύμιος Δίπλαρος,

Γιώργος Προκοπίου και Γιώργος Βαρνάβα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα