Δίνουμε €136 τον μήνα για θέρμανση – Καλοριφέρ η επιλογή

Ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό του μηνιαίου προϋπολογισμού καταλήγει στη θέρμανση τον χειμώνα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής.

Αν και στην Κύπρο, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, αναζητούμε δροσιά και όχι ζεστασιά, τώρα που μπήκε για τα καλά ο χειμώνας, η μέση κυπριακή οικογένεια ξοδεύει €136,40 κάθε μήνα για τη ζεστασιά του σπιτιού, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, το κόστος είναι υψηλότερο. Η πλέον δημοφιλής μορφή

θέρμανσης, τόσο για τα σπίτια όσο και για τα διαμερίσματα, είναι τα καλοριφέρ, ενώ το παραδοσιακό τζάκι έχει πάψει να αποτελεί σημαντική πηγή ζεστασιάς για τον χειμώνα.

Παρά το… τσουχτερό ποσό που καλούνται να καταβάλουν, επτά στους δέκα Κυπρίους ομολογούν πως δεν έχουν προβεί σε προσθήκες θερμομόνωσης των σπιτιών τους.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Η Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: Δεκέμβριος 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές &Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Κυρίως καλοριφέρ

Την κεντρική θέρμανση πετρελαίου με θερμαντικά σώματα, δηλαδή τα καλοριφέρ, προτιμούν οι Κύπριοι, σε ποσοστό 35%, για να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Το ποσοστό αυτό καταδεικνύει πως σχεδόν όλοι όσοι διαθέτουν καλοριφέρ στο σπίτι τους τα χρησιμοποιούν για να το ζεσταίνουν, αφού ανέφεραν ότι έχουν αυτήν την υποδομή το 39%. Τα κλιματιστικά/air condition, αν και δεύτερη απάντηση, δεν είναι εξίσου δημοφιλή για σκοπούς θέρμανσης, καθώς, ενώ το 44% δηλώνουν ότι έχουν στο σπίτι τους, λιγότεροι από τους μισούς αναφέρουν ότι τα χρησιμοποιούν γι' αυτόν τον σκοπό. Ακολουθούν οι σόμπες στο 15% και οι θερμοσυσσωρευτές σε ποσοστό 12%. Μόνο το 11% επιλέγουν πλέον να θερμαίνουν το σπίτι τους με το παραδοσιακό τζάκι, αν και έχουν τζάκι δύο στους δέκα, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ενεργειακό τζάκι.

Αναλόγως σπιτιού

Τα καλοριφέρ αποτελούν τη βασική πηγή θέρμανσης για τα περισσότερα σπίτια στην Κύπρο, είτε αυτά είναι μονοκατοικίες είτε διαμερίσματα, με 37% και 29% αντίστοιχα. Στα διαμερίσματα, τα οποία συχνά έχουν πιο μικρούς χώρους, τα air conditions χρησιμοποιούνται από σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, κάτι που δεν συμβαίνει με τα σπίτια, αφού εκεί χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά από 20% λιγότερους απ’ ό,τι τα καλοριφέρ. Όπως ήταν αναμενόμενο, το τζάκι επιλέγεται κυρίως στα σπίτια που διαθέτουν πιο εύκολα σχετική υποδομή, σε ποσοστό 13%, έναντι 3% των διαμερισμάτων, ενώ αντιθέτως περισσότερα διαμερίσματα παρά σπίτια ζεσταίνονται με ηλεκτρικές σόμπες.

Το μηνιαίο κόστο

€136,40 στοιχίζει, κατά μέσον όρο, η μηνιαία θέρμανση στα κυπριακά σπίτια. Οι μισοί πολίτες δηλώνουν ότι ξοδεύουν 0-100 ευρώ τον μήνα για σκοπούς θέρμανσης, ωστόσο το ένα τέταρτο αναφέρουν πως χρειάζονται 101-200 ευρώ. Για έναν στους δέκα, μάλιστα, το ποσοστό αυτό αγγίζει μέχρι και τα 300 ευρώ. Πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που ξοδεύουν από 301 ευρώ και πάνω για να ζεστάνουν το σπίτι τους κάθε μήνα.

Να επιχορηγείται

Αναγνωρίζοντας, όπως φαίνεται, το υψηλό κόστος της θέρμανσης, σχεδόν όλοι οι πολίτες (94%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να το κράτος να χορηγεί επίδομα θέρμανσης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αντίθετη γνώμη έχουν μόνο το 4%.

Περιορισμένη θερμομόνωση

Μόνο το 27% δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε προσθήκες θερμομόνωσης στο σπίτι τους, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απώλειες. Σημειώνεται, ωστόσο, πως για τα πιο καινούρια σπίτια αυτό απαιτείται λόγω της έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχρέωση. Πάντως, από αυτούς που έχουν προβεί στις σχετικές προσθήκες, το 59% επέλεξαν εξωτερική θερμομόνωση, το 18% εσωτερική και το 21% και τα δύο. Τέλος, σε άλλη ερώτηση, το 91% ανέφεραν ότι δεν έλαβαν οποιαδήποτε επιχορήγηση γι’ αυτές τις εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα