Δημοσκόπηση: Καθόλου ικανοποιημένοι οι Κύπριοι από θεσμούς

Αρκετά απαιτητικοί φαίνεται πως είναι πλέον οι Κύπριοι μετά την ανάδειξη σωρείας σκανδάλων, αλλά και την αντιπαράθεση μεταξύ Θεσμών.

Αυτό φαίνεται μέσα από τις απαντήσεις που δίδουν στη δημοσκόπηση που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Σημερινής».

Βάσει των ευρημάτων, οι Κύπριοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς των Θεσμών γενικότερα τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και

σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ενώ για το 2016 έχουν χαμηλές προσδοκίες, με μόνη εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού. Την ίδια ώρα, δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία των εμπλεκομένων στο Κυπριακό για επίλυση του προβλήματος εντός του χρόνου που διανύουμε, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές καλυτέρευσης τόσο της οικονομίας όσο και της ποιότητας ζωής τους.

Ο βαθμός ικανοποίησης για χειρισμούς εντός του 2015

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, σχεδόν οι μισοί Κύπριοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι (21%) ή μάλλον δυσαρεστημένοι (27%). Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια εκφράζουν και για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην ολότητά της σε ποσοστό 55%, ενώ για τη Βουλή η δυσαρέσκεια αγγίζει το 68%. Για τους χειρισμούς της Εκκλησίας δυσαρέσκεια εκφράζουν το 45%. Πέραν από τους χειρισμούς των διάφορων Θεσμών, οι Κύπριοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Για τον κ. Ακιντζί η δυσαρέσκεια φτάνει στο 61%, ενώ για τον κ. Έιντε στο 64%. Δυσαρέσκεια υπάρχει και στους χειρισμούς για το Κυπριακό σε ποσοστό 50%, αλλά και στην οικονομία της χώρας σε ποσοστό 58%. Για την παιδεία δεν είναι ικανοποιημένοι το 39%, για το ΓεΣΥ το 56%, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) το 73%, όπως και για τις εκποιήσεις. Αναφορικά με τα θέματα της δικαιοσύνης, το 53% εκφράζουν δυσαρέσκεια, ενώ για τη διαφθορά το εν λόγω ποσοστό εκτοξεύεται στο 65% και για την εγκληματικότητα στο 50%.



Οι προσδοκίες για τη χρονιά που διανύουμε

Όσον αφορά τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά οι Κύπριοι κρατούν μικρό καλάθι σε όλους τους τομείς, πλην του τουρισμού, όπου δηλώνουν αισιοδοξία σε ποσοστό 54%. Για τους υπόλοιπους τομείς αλλά και τους Θεσμούς, το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν πως δεν είναι αισιόδοξοι για τους ευρύτερους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και της Κυβέρνησής του σε ποσοστό 45%. Για τη Βουλή απαισιοδοξία εκφράζουν το 57%, ενώ για την Εκκλησία οι απόψεις διίστανται, αφού το 37% εκφράζουν απαισιοδοξία και το 31% είναι αισιόδοξοι. Αναφορικά με τον κατοχικό ηγέτη το 54% δεν αισθάνονται αισιόδοξοι για τους χειρισμούς του.

Με το ίδιο ποσοστό εκφράζεται και η απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Για το Κυπριακό αισιοδοξία εκφράζουν μόλις το 26%, ενώ το 40% εμφανίζονται απαισιόδοξοι, όπως και για την οικονομία της χώρας. Για την παιδεία η κοινή γνώμη είναι τριτοχομημένη, αφού το 31% παρουσιάζονται αισιόδοξοι, το 32% απαισιόδοξοι, ενώ το 35% δεν είναι ούτε αισιόδοξοι αλλά και ούτε απαισιόδοξοι. Για το ΓεΣΥ η απαισιοδοξία φτάνει στο 42%, για τα ΜΕΔ στο 64%, τις εκποιήσεις στο 69%, τη δικαιοσύνη στο 40%, τη διαφθορά στο 47% και για την εγκληματικότητα στο 40%.

Δεν βλέπουν λύση…

Παρά το γεγονός πως οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού δεν αποκλείουν επίλυση του προβλήματος εντός του 2016, εντούτοις η κοινή γνώμη έχει ακριβώς αντίθετη άποψη. Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι φέτος θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, ένας στους τέσσερις απάντησε σίγουρα όχι, ενώ δύο στους πέντε μάλλον όχι. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους τρεις (29%) θεωρεί πως μάλλον ναι θα επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ 6% δηλώνουν απόλυτη σιγουριά.



Διχασμένοι για οικονομία και ποιότητα ζωής

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας εντός του 2016, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, αφού το 42% λένε μάλλον ναι και το 10% σίγουρα ναι. Την ίδια ώρα, το 32% λένε μάλλον όχι, ενώ σίγουρα όχι δηλώνουν 16%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι θέσεις σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων εντός του έτους. Σε σχετικό ερώτημα, το 36% απάντησαν πως μάλλον ναι, θα βελτιωθεί, ενώ 7% δήλωσαν σίγουρα ναι, σε αντίθεση με το 39% που δήλωσαν μάλλον όχι και το 18%, που απάντησαν σίγουρα όχι.



Πάνω απ’ όλα η υγεία!

Εξέχουσας σημασίας κρίνονται τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την επιθυμία που θέλουν να εκπληρώσουν οι Κύπριοι εντός του 2016. Ειδικότερα, και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η πλειοψηφία επιθυμούν να έχουν την υγεία τους σε ποσοστό 36%. Απ’ εκεί και πέρα το 18% επιθυμούν λύση του Κυπριακού, 11% μείωση της ανεργίας, 9% επίτευξη κάποιου εργασιακού στόχου, 8% παγκόσμια ειρήνη, 7% βελτίωση της οικονομίας, 6% επίτευξη κάποιου προσωπικού ή οικογενειακού στόχου και ένα 5% επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο προσωπικό αντικείμενο.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με δείγμα 500 ατόμων. Είναι παγκύπριας κάλυψης και η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα