Δημοψήφισμα: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών από την κάλπη

Υπό το ανήσυχο βλέμμα των δανειστών και των διεθνών ΜΜΕ, στις κάλπες σπεύδουν από το πρωί οι Έλληνες, για το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο τη χώρα και την ευρωζώνη, αλλά την παγκόσμια οικονομία.

Το ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο

συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015;

Η πρόβλεψη θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, στην περίπτωση, που η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι μικρή.

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται το δημοψήφισμα στη χώρα. Όπως εκτιμάται, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (είχε κυμανθεί κοντά στο 65%), και πάντως, σίγουρα πάνω από το όριο του 40% που απαιτείται από τον νόμο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν από το πρωί στις κάλπες, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα και στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα στους Έλληνες πολίτες.

Μήνυμα ενότητας, έστειλε από την κάλπη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τόνισε, το δύσκολο δρόμο του αύριο οφείλουμε να τον διανύσουμε με ενότητα. Προχωράμε όλοι μαζί», κατέληξε.

Αισιοδοξία εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα σε δημοτικό σχολείο της Κυψέλης. «Σήμερα η δημοκρατία νικάει τον φόβο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αποφασιστικότητα του λαού, απ΄ ότι φαίνεται σήμερα νικάει την προπαγάνδα του φόβου και δήλωσε βέβαιος ότι από αύριο θα έχουμε ανοίξει έναν δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

«Σήμερα οι Έλληνες αποφασίζουμε για τη μοίρα της χώρας μας. Ψηφίζουμε `ναι` στην Ελλάδα, ψηφίζουμε `ναι` στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πύλο, στην πιο σύντομη δήλωση (μόλις 10 δευτερόλεπτα την κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στην Ελλάδα) που έγινε ποτέ από πολιτικό αρχηγό μετά την ψήφο του.

Σε εκλογικό κέντρο στην Αγία Παρασκευή Αττικής, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Βουλής. Αμέσως μετά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ότι ο λαός θα δικαιώσει εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν και θα διαψεύσει εκείνους που τον θυματοποίησαν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο θέμα της ενότητας του λαού, τονίζοντας ότι ελπίζει «ο σπόρος του διχασμού που τόσο απερίσκεπτα έσπειραν κάποιοι, δεν θα καρποφορήσει». Προσερχόμενος στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ. Θεοδωράκης προπηλακίστηκε λεκτικά από ορισμένους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και οι οποίο του ζήτησαν τον λόγο επειδή έκριναν ότι έχει καταφερθεί εναντίον του Προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και της Χρυσής Αυγής. Σε δήλωσή του μετά την ρίψη της ψήφου του, ο κ. Θεοδωράκης είπε «νομίζω ότι ο λαός θα παραμερίσει όλους αυτούς τους άφρονες».

Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι «στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων» έδωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κουμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ψήφισε στο 2o Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. «Τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας με ετοιμότητα και εγρήγορση πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Είτε αυτές οδηγήσουν σε μία νέα συμφωνία – καρμανιόλα, είτε σε ρήξη», τόνισε.

«Είναι ώρα απόφασης και ευθύνης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες «ψηφίζουν σήμερα ενωμένοι για την ελπίδα, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια». «Διεκδικούμε μία βιώσιμη συμφωνία, αντιστεκόμαστε στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης. Στέλνουμε ένα ηχηρό ‘ναι’ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με ομοψυχία και υπευθυνότητα», υπογράμμισε η κα. Γεννηματά αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Στη Νέα Ερυθραία άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι από αύριο όλοι πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για τις οποίες είναι ανάγκη να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα του ευρώ.

«Ο ελληνικός λαός δεν φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1986ο εκλογικό τμήμα, στη Γλυφάδα. «Σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε η δημοκρατία και η δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι, και όχι αυτοί που θέλουν να καθυποτάξουν τους λαούς», πρόσθεσε.

Σίγουροι για την επιλογή τους οι ψηφοφόροι

Χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής διαδικασίας είναι ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων εμφανίζονται σίγουροι για την τελική τους απόφαση, είτε την έλαβαν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, είτε σήμερα το πρωί. Κοινός παρονομαστής, είναι ότι, ασχέτως αποτελέσματος, θα πρέπει την επόμενη ημέρα η κοινωνία να μην είναι διχασμένη. «Από αύριο, όλοι μαζί θα είμαστε και θα υποστούμε όλοι ό,τι έρθει», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας ψηφοφόρος. «Ο καθένας έχει τις δικές του προσλαμβάνουσες και με βάση αυτές ψηφίζει», πρόσθεσε μια κυρία. Υπήρχαν, ωστόσο, και πιο απαισιόδοξες «φωνές»: «Δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει να κάνουμε διάλογο», είπε μια ψηφοφόρος περιμένοντας να ψηφίσει.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες αποφάσισαν να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δεν ήταν λίγοι, ωστόσο, οι ψηφοφόροι που σχολίαζαν ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, ούτως ή άλλως. «Την επόμενη ημέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα περάσουμε δύσκολα». «Διαλέγουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο», ανέφεραν κάποιοι.

Πάντως, οι περισσότεροι πολίτες ανέφεραν ότι προτιμούν το αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο, είτε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο «ΝΑΙ», είτε ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ», καθώς έτσι θα είναι πιο ηχηρό το μήνυμα που θα βγει από τις κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα