Δημητριάδης: Σχέδιο δράσης αν υπάρχουν υπερχρεώσεις

Σχέδιο δράσης βάσει των αποτελεσμάτων των τριών κριτών που ελέγχουν το ζήτημα με τις υπερχρεώσεις στις συμβάσεις του κράτους με εταιρίες λεωφορείων, θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα, αν αυτό εντοπιστεί.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, διευκρινίζοντας ότι οι ενδεχόμενες αυτές υπερχρεώσεις έχουν εντοπιστεί από το ίδιο το Υπουργείο και το ύψος τους κυμαίνεται γύρω στα 25 εκ. ευρώ.

«Αυτό το σχέδιο δράσης, όμως, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει

και τρόπους συνέχισης της υπηρεσίας μέχρι τη λήξη των συμβάσεων», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη διοριστεί σύμβουλοι που έχουν αρχίσει τη διαδικασία για την προετοιμασία των νέων συμβάσεων.

Σε σχέση με τις ενδεχόμενες υπερχρεώσεις, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «δεν σημαίνει ότι είναι λεφτά που πληρώθηκαν, αλλά υπάρχουν κάποιες αποκοπές, βάσει συμβάσεων. Οι έλεγχοι των οικονομικών καταστάσεων θα έπρεπε να γίνονται κάθε χρόνο, αλλά έγιναν μόνο το 2010, μετά από μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ των αναδόχων και του Υπουργείου. «Γι’ αυτό τον λόγο κάποιες εταιρίες σταμάτησαν να φέρνουν λογαριασμούς», είπε.

Μετά τον έλεγχο των καταστάσεων, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, οι εταιρίες πείστηκαν να προσκομίσουν τους λογαριασμούς, ενώ έγινε μια ειδική ομάδα, η οποία ανέθεσε σε τρίτους τον έλεγχο των λογαριασμών βάσει των υποθέσεων του Υπουργείου.

«Τελικά αποφασίστηκε ότι θα μπουν κριτές που θα δουν τα δεδομένα και τις συμβάσεις, διότι δεν είναι μόνο το θέμα των υπερπληρωμών, αλλά και το θέμα του εύλογου κέρδους για το οποίο υπάρχει διαφωνία. Ελπίζουμε να καταλήξουν σύντομα σε ένα αποτέλεσμα, ώστε να μην υπάρχει διελκυστίνδα», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα του ιδίου ήταν να ελεγχθούν οι οικονομικές καταστάσεις και να υπάρξει η υπηρεσία προς το κοινό, όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικό τους αυτοκίνητο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τις ενστάσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την υλοποίηση του έργου, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής έχει την άποψή του, αλλά εμείς κάνουμε πολιτική και αποφασίσαμε ότι προχωράμε με αυτό τον πολύ σημαντικό δρόμο, που θα φέρει ανάπτυξη σε ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας.

Όσον αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με το αγγείο το οποίο ο ΠτΔ επιθυμεί να δωρίσει στον Αιγύπτιο Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι καμία προσπάθεια συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει, όπως αναφέρθηκε.

«Οι Αιγυπτιακές Αρχές έχουν πει ότι είναι δικό τους κι έχει κλαπεί από τη χώρα τους. Επομένως, βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν και με τις οποίες πρέπει να συμμορφωνόμαστε, πρέπει να το επιστρέψουμε. Δεν έχει αποδειχτεί ότι έχει κλαπεί από τάφο από την Κύπρο, αλλά, αν κάποιος έχει στοιχεία, ας τα δώσει στην Αστυνομία. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακολούθησε απολύτως σωστές διαδικασίες», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα