Δικοινοτικό Europe Direct απέκτησε η Λευκωσία

Το δικό της κέντρο πληροφόρησης Europe Direct απέκτησε η Λευκωσία το οποίο εγκαινιάστηκε απόψε στο Σπίτι της Συνεργασίας όπου και θα λειτουργεί με την ευχή από όλους όπως όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, το χρησιμοποιήσουν για να μάθουν για τα δικαιώματά τους, τις πολιτικές της ΕΕ και τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,

Γιώργος Μαρκοπουλιώτης παρέπεμψε στην πρωινή δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι ελπίζει, φιλοδοξεί και επιθυμεί να δει την Κύπρο ενωμένη του χρόνου. Ο κ. Γιούνγκερ μίλησε επίσης για τις προσπάθειες των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού και προσέφερε την υποστήριξη και βοήθειά του για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε. Επειδή πιστεύω ότι τοίχοι και περιφράξεις δεν έχουν καμία θέση σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Γιούνκερ, ένα ισχυρό μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν όπως επεσήμανε ο κ. Μακροπουλιώτης.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, περισσότερα από 500 κέντρα Europe Direct υπάρχουν και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και το δίκτυο έχει μια ιστορία επιτυχίας, δεδομένου ότι προσεγγίζει τους πολίτες στη δική τους γλώσσα. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, υπάρχουν τέτοια κέντρα στη Λάρνακα, την Πάφο και την Λεμεσόε και ευχαρίστησε τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας για τη συνεργασία για τη δημιουργία του κέντρου, δεδομένου ότι η διαχείριση του γίνεται από τον Όμιλο και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι η Λευκωσία ενδυναμώνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και υπομονετικά περιμένει την λύση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση της χώρας και της πόλης. Η Κύπρος διαθέτει ένα ισχυρό και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη και τον κόσμο, πρόσθεσε. «Η Ευρώπη γνωρίζει και μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του σήμερα, χρειάζεται όμως συναίνεση και αποφασιστικότητα. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό θα συμβεί, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε, στηρίζουν πλήρως το δικοινοτικό κέντρο Europe Direct εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το μέλλον όλων των Κυπρίων είναι στην Ευρώπη και κάλεσε τους πολίτες και από τις δύο κοινότητες να συνεργαστούν με το κέντρο. “Πρωτοβουλίες όπως αυτή επενεργούν βοηθητικά προς τον τελικό μας στόχο: Την επανένωση της Κύπρου εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας”.

Ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, "δήμαρχος" του βόρειου τμήματος της Λευκωσίας είπε ότι ως τ/κ τοπική διοίκηση προσβλέπουν σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι "με το ένα πόδι στην ΕΕ και με το άλλο εκτός της ΕΕ". Αυτά τα σκαμπανεβάσματα δημιούργησαν σοβαρά εμπόδια, ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί από τους Τ/κ και θα ωφεληθούν από αυτό. Η τ/κ κοινότητα, είπε, ωφελήθηκε από τον κανονισμό Οικονομικής Ενίσχυσης των Τ/κ το 2006 και το ποσό των 256.000.000 Ευρώ. Είπε επίσης, ότι χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τα κοινά σχέδια τους τονίζοντας ότι τόσο ο κ. Γιωρκάτζης και ο ίδιος θέλουν το καλύτερο για τη Λευκωσία. Επιδιώκουμε μια λύση στο Κυπριακό και πρέπει συνεργαστούμε, πρόσθεσε. Η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για τον πρόσφυγα, την ανθρώπινη κρίση, σημείωσε ο κ. Χαρμαντζί.

Η Υπεύθυνη του Κέντρου, Παρασκευή Κουμή εξήγησε ότι το EDIC Λευκωσίας είναι ανοιχτό 20 ώρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εξυπηρετεί σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά, λαμβάνει ερωτήματα μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικών μέσων μαζικής δικτύωσης και δέχεται προσωπικές επισκέψεις πολιτών για επίλυση ερωτημάτων. Οι απορίες σχετίζονται με θέματα που κυμαίνονται από τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων και ευκαιρίες σπουδών, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα δικαιώματα των καταναλωτών, μέχρι χρήσιμες πηγές πληροφοριών και συμβουλές, πρόσθεσε.

Το Κέντρο, πρόσθεσε, οργανώνει επίσης μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως συνέδρια πληροφόρησης για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ΕΕ, φεστιβάλ κινηματογράφου, ποδηλατοδρομίες όπως αυτή κατά την ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας το Σάββατο 26 του μηνός, έκθεση για τους Κύπριους που επιθυμούν να σπουδάσουν σε άλλα κράτη της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και παιδικές ομάδες καθόλη την διάρκεια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η τελετή εγκαινίων ολοκληρώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα της δικοινοτικής χορωδίας και τραγούδια στα ελληνικά και τα τουρκικά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα