ΔΗΚΟ κατά Χούρικαν για εκποιήσεις

Σε δηλώσεις κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν προέβη το μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού κόμματος Γιώργος Σολωμού.

Αφορμή αποτέλεσε, το μήνυμα που είχε στείλει ο κ. Χούρικαν σε μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, στο οποίο κατηγορούσε κόμματα για το γεγονός ότι δεν προχωρεί η

διαδικασία των εκποιήσεων.

Ο κ. Χούρικαν είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι με τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα των εκποιήσεων, αυτοί που επωφελούνται είναι οι μεγαλοοφειλέτες.Πιο κάτω αυτούσιες οι δηλώσεις του κ. Σολωμού:Οι εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, διαψεύδονται από τις εξελίξεις και από τις προειδοποιήσεις της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου, ότι τα οικονομικά δεδομένα για τις τράπεζες επιδεινώνονται και ενδεχομένως να προκληθούν προβλήματα και στην κεφαλαιακή επάρκεια.Η εικόνα, που επιδίωξε να δώσει ο κ. Χούρικαν, ότι δήθεν η αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις, αποτρέπει τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ανατρέπεται από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία με ανακοίνωση της, αναφέρει ότι δύο στις τρεις αναδιαρθρώσεις, απορρίπτονται και ότι ο μέσος όρος απάντησης για μια αναδιάρθρωση είναι εννέα μήνες.Καλό είναι, ο κ. Χούρικαν, να περνά περισσότερο χρόνο στην Κύπρο, παρά στο εξωτερικό και να ασχολείται περισσότερο με την Τράπεζα Κύπρου, παρά με άλλα, για να έχει γνώση των πραγματικών δεδομένων από πρώτο χέρι.Η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων των τραπεζών, δυστυχώς, προκαλεί εύλογα η υποψία ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι τράπεζες θα προχωρήσουν είτε σε μαζικές εκποιήσεις, είτε σε μαζική πώληση δανείων.Αυτό, θα επιφέρει την τελειωτική καταστροφή στα μικρομεσαία στρώματα του λαού και στη μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία, ενώ δεν θα διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ορατός θα είναι ο κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση.Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει ότι οι μαζικές εκποιήσεις δεν θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των μη – εξυπηρετούμενων δανείων.Προτείνουμε:Για να αναγκαστούν οι τράπεζες να αναδιαρθρώσουν δάνεια, να απαγορευτούν κέρδη από τόκους όταν δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις.Να μην δικαιούνται οι τράπεζες να χρησιμοποιούν εισπρακτέους τόκους και δόσεις αν δεν αναδιαρθρώνουν.Να απαγορευτούν αναδρομικά οι τόκοι υπερημερίας.Να ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα ενοικίου έναντι υποθήκης.Να καθοριστεί ένα σωστό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξαναγκάζει τις τράπεζες σε αναδιαρθρώσεις.Να αλλάξουν και να καθοριστούν νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα βοηθούν τους δανειολήπτες και όχι τις Τράπεζες.Να ξεκινήσουν επιτέλους και να διαφημιστούν Γενικά Σχέδια Αναδιάρθρωσης δανείων.Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, που υλοποιούνται και που θα βοηθήσουν στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα