Δίκη Al Jazeera: Ήλθον, είδον και απήλθον- Πολλές ενστάσεις, καμιά απάντηση

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, εμφανίστηκαν σήμερα για πρώτη φορά οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των

Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης, και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κανένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους δεν απάντησε στις κατηγορίες.

Αρχικά, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Συλλούρη, αφού διευκρίνισε ότι ο πελάτης του δεν εκπροσωπείται μόνο από τον ίδιο και οι πέντε δικηγόροι που αναφέρθηκαν στον Τύπο προέρχονταν από το γραφείο του, πρόσθεσε ότι κατά το στάδιο της παραπομπής είχε εγείρει τρία ζητήματα. Τόνισε ότι με επιστολή του στις 12 Σεπτεμβρίου στον Γενικό Εισαγγελέα, είχε ζητήσει να μάθει εάν ο «αλλοδαπός» που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι υπαρκτό πρόσωπο, καθώς υπάρχουν άλλοι 7,2 δις πληθυσμού που μπορούν να περιγράφουν ως αλλοδαποί. Πρόσθεσε ότι πριν ένα μήνα, στις 26 Σεπτεμβρίου, είχε στείλει δεύτερη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να μάθει εάν ο ίδιος και ο Βοηθός του συμμετείχαν ως υπουργοί στη λήψη αποφάσεων για τα διαβατήρια, τα οποία αναφέρονται στις κατηγορίες 1,2 και 3 με σκοπό να στοιχειοθετήσει την ένσταση.

Τόνισε όμως ότι δεν πήρε απάντηση, γι αυτό τον λόγο δεν μπόρεσε να συμβουλέψει το πελάτη του τι θα απαντήσει στις κατηγορίες. «Ζητώ ο πελάτης μου να μην απαντήσει σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε μια άλλη παρέμβασή του, σημείωσε ότι «δεν απαντά ο πελάτης μου αλλά διευκρινίζω ότι δηλώνει αθώος με μεγάλα γράμματα».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Τζιοβάνη, Γιώργος Παπαϊωάννου, συμφώνησε με τον Τριανταφυλλίδη, ζητώντας επίσης χρόνο για να απαντήσει ο πελάτης του. Έθεσε επίσης ζήτημα για τον «αλλοδαπό», ενώ συμπλήρωσε ότι ζητάει αναβολή επειδή υπολείπεται μαρτυρικό υλικό.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι «συνιστά λαϊκή απαίτηση αυτή η υπόθεση να αρχίσει το συντομότερο. Ακόμα και αύριο προτίθεμαι να έρθω στο Δικαστήριο». Δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμος να απαντήσει στις κατηγορίες, εντούτοις επεσήμανε ότι υπολείπει μαρτυρικό υλικό. Μάλιστα, αντέδρασε για τη διαδικασία, εξηγώντας ότι με τις εντάσεις και τις αναβολές, «θα φάμε τρεις μήνες χωρίς να απαντήσουμε στις κατηγορίες». Όταν ο δικαστής επανέλαβε την ερώτηση του εάν θέλει να απαντήσει στις κατηγορίες ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι ζητάει μαρτυρικό υλικό.  

Τέλος, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, είπε ότι είχε επικοινωνία με τους δικηγόρους και θα παράδιδε τον κατάλογο με το μαρτυρικό υλικό που υπολείπεται. Επεσήμανε ότι πρόκειται για 105 αιτήματα. Σε σχέση με τις επιστολές του δικηγόρου του Συλλούρη, ανέφερε ότι η απάντηση για τον «αλλοδαπό» δόθηκε από το μαρτυρικό υλικό και πρόκειται για «μη υπαρκτό πρόσωπο». Όσον αφορά στις αναφορές για τις εγκρίσεις διαβατηρίων από το Υπουργικό, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «ήταν μέλη (του Υπουργικού). Σε κάποιες ο ένας και σε άλλες και οι δύο. Το επιβεβαιώνω».

Ο δικαστής ενέκρινε το αίτημα για αναβολή και όρισε νέα δικάσιμο στις 30 Νοεμβρίου για να απαντήσουν οι κατηγορούμενοι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε επίσης: Ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις για βίντεο Al Jazeera

Keywords
Τυχαία Θέματα